Με μια επένδυση €30 εκατ. σε συστήματα υψηλής τεχνολογίας και λαμβάνοντας εξαρχής υπόψιν τους κλιματικούς στόχους, η αρτοβιομηχανία ANKER εγκαινίασε πρόσφατα ένα πρότυπο εργοστάσιο με όραμα για το μέλλον.

Το 1891, η ANKERbrot ξεκίνησε να παράγει τα διάσημα αυστριακά προϊόντα αρτοποιίας και να τροφοδοτεί φούρνους, σούπερ μάρκετ, αλλά και τα δικά της καταστήματα πώλησης με φρέσκα και κατεψυγμένα προϊόντα. Σήμερα είναι η μεγαλύτερη βιομηχανία στον τομέα της, με ετήσιο τζίρο €120 εκατ., με 1.100 εργαζόμενους από 44 χώρες, 100 παραρτήματα στην Αυστρία και παραγωγή 120 τόνων ημερησίως.

Μεταφέροντας τις εγκαταστάσεις της στο Λίχτενβερτ έξω από τη Βιέννη το φθινόπωρο του 2023, η εταιρεία κατόρθωσε να αυξήσει την εξοικονόμηση ενέργειας κατά 30%. Και έπεται συνέχεια, με απώτερο στόχο την τελική απεξάρτησή της από τα ορυκτά καύσιμα.

Η ANKER προμηθεύεται 20.000 τόνους αλεύρι τον χρόνο, για να παράγει 17 εκατ. φρατζόλες και 229 εκατ. ψωμάκια και άλλα προϊόντα ζύμης. Στα 132 χρόνια από την έναρξη της λειτουργίας της, οι απαιτήσεις της βιομηχανικής αρτοποιίας άλλαξαν δραματικά, λόγω της αυξανόμενης ζήτησης για διαφορετικούς τύπους προϊόντων, που σήμερα έχουν φτάσει τους 70 κωδικούς. Η μεγάλη ποικιλία σήμαινε έως και 25 αλλαγές στην γραμμή παραγωγής κάθε μέρα. Κάθε τύπος προϊόντος όμως απαιτούσε και διαφορετική θερμοκρασία ψησίματος, άλλοτε ψηλότερη και άλλοτε χαμηλότερη, με αποτέλεσμα τεράστιες απώλειες ενέργειας, αλλά και κατεστραμμένες παρτίδες. Οι συμβατικοί φούρνοι με μεταφορικές ταινίες (conveyor ovens) που λειτουργούσαν με φυσικό αέριο δεν επέτρεπαν την εύκολη αυξομείωση της θερμοκρασίας και είχαν μεγάλες απώλειες. Έτσι, το 2008 η εταιρεία αποφάσισε τη μετεγκατάστασή της στη μικρή έως τότε μονάδα που διατηρούσε στο Λίχτενβερτ, την επέκταση και την αναβάθμισή της με υπερσύγχρονα συστήματα.

Οι δύο νέου τύπου ηλεκτρικοί φούρνοι που εγκαταστάθηκαν πέτυχαν 50% εξοικονόμηση ενέργειας σε σχέση με τους προηγούμενους, δηλαδή πάνω από 5.6 εκατ. kHh ετησίως, αποτρέποντας την εκπομπή άνω των 1.400 τόνων διοξειδίου του άνθρακα.

Το νέο εργοστάσιο 18.000 τ.μ., που ξεκίνησε να λειτουργεί πρόσφατα δημιουργώντας 150 νέες θέσεις εργασίας, προβλέπεται να εξοπλιστεί επιπλέον με φωτοβολταϊκά άνω του 1 MWp που θα καλύψουν το 10%-15% των αναγκών του, ενώ έχει εξοπλιστεί με ψυκτικά συστήματα αμμωνίας με πιστοποίηση Global Warming Potential (GWP) για την κατάψυξη των προϊόντων. Σε συνδυασμό με συστήματα ανάκτησης της απόβλητης θερμότητας, το εργοστάσιο θα αυξήσει κατά 30% την ενεργειακή του αποδοτικότητα.