Φωτοβολταϊκά

ΑΦΙΕΡΩΜΑ
Φωτοβολταϊκά

Το 2022 ήταν μια εξαιρετική χρονιά για την αγορά και την τεχνολογία των φωτοβολταϊκών, ιδιαίτερα στην Ευρώπη η οποία εμφάνισε μια αύξηση 50%. Η Ελλάδα βρίσκεται μεταξύ των χωρών με τις καλύτερες επιδόσεις, αλλά ο δρόμος είναι ακόμα μακρύς. Οι μεγάλες εφαρμογές έχουν ήδη ξεκινήσει. Η έμφαση πρέπει τώρα να δοθεί στον οικιακό τομέα. Ο νόμος 4951/ 2022 είναι μια μεγάλη ευκαιρία.

Με το αφιέρωμα στο clima21 στοχεύουμε στην ανάδειξη της σημασίας του κλάδου των φωτοβολταϊκών στην μετα-ανθρακική εποχή, τόσο στη μικρή όσο και στη μεγάλη κλίμακα, καθώς και στην επισήμανση των απαιτήσεων που δημιουργούνται σε επίπεδο υποδομών (π.χ. δίκτυα, αποθήκευση, διαχείριση φορτίων).

Ηλεκτρισμός από τον ήλιο

Ηλεκτρισμός από τον ήλιο

Μεγάλα φωτοβολταϊκά - Ηλεκτρικός χώρος και δίκτυα

Η ενεργειακή μετάβαση βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη στην χώρα μας. Οι ρυθμοί ανάπτυξης νέων έργων ΑΠΕ είναι αλματώδεις, με τις επενδύσεις σε νέα φωτοβολταϊκά έργα να αναμένονται σε επίπεδα ρεκόρ για το 2022-2023.

Φωτοβολταϊκά στη στέγη – Επιδοτήσεις για 250.000 νέα οικιακά συστήματα

Φωτοβολταϊκά στη στέγη – Επιδοτήσεις για 250.000 νέα οικιακά συστήματα

Συνέντευξη με τον Στέλιο Ψωμά περιβαλλοντολόγο και Σύμβουλο του ΣΕΦ

- Διαβάζουμε ότι με τον νέο νόμο 4951/2022 διασφαλίζεται επιπλέον χώρος για μικρά φωτοβολταϊκά. Τι σημαίνει αυτό σε αριθμούς; 

Αποθήκευση ηλιακής ενέργειας

Αποθήκευση ηλιακής ενέργειας

Βέλτιστη χωροθέτηση και χρήση σταθμών αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας με μπαταρίες

Κατά τους τελευταίους μήνες, το αντικείμενο της αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας είναι ένα από τα πλέον φλέγοντα θέματα συζήτησης στην ελληνική ενεργειακή κοινότητα, αλλά και διεθνώς, λόγω της απαίτησης ενσωμάτωσης στα ηλεκτρικά δίκτυα πολύ υψηλής διείσδυσης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) τόσο σε ευρωπαϊκό επίπεδο όσο και παγκοσμίως.

Μια νέα ηλεκτρική αγορά

Μια νέα ηλεκτρική αγορά

Οι Μακροχρόνιες Συμφωνίες Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (PPAs) κλειδί για πιο σταθερές τιμές

Το ελληνικό σύστημα ενέργειας, παράλληλα με τα περισσότερα συστήματα στην Ευρώπη, υφίσταται έναν ραγδαίο μετασχηματισμό, στον οποίο αναμφίβολα οι τεχνολογίες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ) θα παίξουν κεντρικό ρόλο.

Νέες τάσεις στην τεχνολογία των φωτοβολταϊκών

Νέες τάσεις στην τεχνολογία των φωτοβολταϊκών

Καινοτόμες εφαρμογές και προκλήσεις για μεγαλύτερη διείσδυση, φιλικότερες λύσεις και μείωση του κόστους

Πολλοί είναι εκείνοι οι οποίοι προσπαθούν να προβλέψουν ποια θα είναι η κυρίαρχη τεχνολογία παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας έως το 2050. Το μόνο σίγουρο είναι ότι το μείγμα παραγωγής ηλεκτρισμού δεν θα αποτελείται πλέον από μία κυρίαρχη τεχνολογία, αλλά πολλές διαφορετικές, με συγκεκριμένες εφαρμογές που θα καλύπτουν συγκεκριμένες ανάγκες σε συγκεκριμένες συνθήκες (γεωγραφικές, περιβαλλοντικές, προφίλ κατανάλωσης, κτλ.).

Ινστιτούτο Fraunhofer: Λύσεις Με Φαντασία

Ινστιτούτο Fraunhofer: Λύσεις Με Φαντασία

Η τεχνολογία και ο ευρηματικός σχεδιασμός επιτρέπουν πια την ενσωμάτωση φωτοβολταϊκών σε κάθε κατάλληλη επιφάνεια

Τα ενσωματωμένα φωτοβολταϊκά (Integrated Photovoltaics - IPVs) τοποθετούνται στην επιφάνεια των κτιρίων, των δρόμων, των σιδηροδρόμων και των οχημάτων, έτσι ώστε οι ηλιακές κυψέλες συχνά να μην είναι καν ορατές από το εξωτερικό.

Έκρηξη στη διεθνή αγορά

Έκρηξη στη διεθνή αγορά

Ο παγκόσμιος χάρτης της φωτοβολταϊκής ενέργειας

Η ηλιακή ενέργεια κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος στην Ευρώπη, αλλά και στον υπόλοιπο κόσμο, με την περασμένη χρονιά να σημειώνονται εντυπωσιακά αποτελέσματα.

10 κορυφαίες Smart τάσεις στα φωτοβολταϊκά για ένα πιο πράσινο μέλλον

10 κορυφαίες Smart τάσεις στα φωτοβολταϊκά για ένα πιο πράσινο μέλλον

Στο πλαίσιο του συνεδρίου “Top 10 TrendsofSmartPV”, με θέμα «Επιτάχυνση της χρήσης ηλιακής ενέργειας ως κύρια πηγή ενέργειας», ο Chen Guoguang, Πρόεδρος της Huawei Smart PV+ ESS Business, μοιράστηκε τις ιδέες και το όραμα της Huawei σχετικά με τις 10 τάσεις στον χώρο των «έξυπνων» φωτοβολταϊκών (SmartPV) από τη σκοπιά της συνεργασίας πολλαπλών σεναρίων, του ψηφιακού μετασχηματισμού και της ενισχυμένης ασφάλειας.

Φωτοβολταϊκά: Κομβικής σημασίας για απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα

Φωτοβολταϊκά: Κομβικής σημασίας για απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα

Το 2022 ήταν μια εξαιρετική χρονιά για την αγορά και την τεχνολογία των φωτοβολταϊκών, ιδιαίτερα στην Ευρώπη η οποία εμφάνισε μια αύξηση 50%. Η Ελλάδα βρίσκεται μεταξύ των χωρών με τις καλύτερες επιδόσεις, αλλά ο δρόμος είναι ακόμα μακρύς.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ