Εκτός από το Ζάππειο Μέγαρο, την Ακαδημία Αθηνών και την Εθνική Βιβλιοθήκη στην οδό Πανεπιστημίου, ο διάσημος Δανός αρχιτέκτων Θεόφιλος Χάνσεν είναι ο δημιουργός και του κτηρίου του αυστριακού Κοινοβουλίου στη Βιέννη, που ξαφνιάζει τον Έλληνα επισκέπτη με το αρχαιοελληνικό ύφος του.

Εντυπωσιακό δείγμα ιστορικισμού της ευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής, ολοκληρώθηκε το 1883 για να στεγάσει τα δύο σώματα της Βουλής. Λόγω των αυξημένων αναγκών και των νέων προδιαγραφών που επιτάσσει η σύγχρονη λειτουργία του κτηρίου, αποφασίστηκε η ριζική ανακαίνιση του που περιέλαβε και την ενεργειακή του αναβάθμιση. Τα έργα ξεκίνησαν το 2018, και 5 χρόνια αργότερα, τον Ιανουάριο του 2023, το ανακαινισμένο μέγαρο άνοιξε και πάλι τις πόρτες του στο κοινό, με επιπλέον χώρους, αυξημένη λειτουργικότητα και με σεβασμό στις αρχές της βιωσιμότητας. Σήμερα έχει τη δυνατότητα να υποδεχθεί χιλιάδες επισκέπτες, αλλά ταυτόχρονα έχει κατορθώσει να περιορίσει το ενεργειακό του αποτύπωμα.

Ο ιστορικός χαρακτήρας του κτηρίου επέβαλε αυστηρούς περιορισμούς στις επεμβάσεις που μπορούσαν να γίνουν – όπως για παράδειγμα, εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στη στέγη – δόθηκε όμως έμφαση στην προσβασιμότητα, το οικολογικό αποτύπωμα και την ενεργειακή εξοικονόμηση.

Ο γυάλινος θόλος που δεσπόζει στην αίθουσα της Ολομέλειας μοιραία παραπέμπει στον συμβολισμό της «διαφάνειας», κοινοβουλευτικής και φυσικής, η οποία ρυθμίζεται χάρη στο ηλεκτροχρωμικό «έξυπνο» γυαλί των παραθύρων. Με την εφαρμογή χαμηλής τάσης ηλεκτρικού ρεύματος, η απόχρωση του γυαλιού σκουραίνει και μετατρέπεται σε ένα είδος «αυτόματης κουρτίνας», με αποτέλεσμα να προσαρμόζονται ανάλογα και οι ανάγκες σε θέρμανση ή ψύξη. Επιπλέον, ειδικοί αισθητήρες ρυθμίζουν τον εξαερισμό και τη θέρμανση ανάλογα με την παρουσία πολλών ή λιγότερων ανθρώπων στους χώρους.

Με κόστος ανακαίνισης στα 422 εκατομμύρια ευρώ, το αυστριακό Κοινοβούλιο κατόρθωσε να κρατήσει την κατανάλωση ενέργειας στα ίδια επίπεδα με πριν, ενώ πολλαπλασίασε τις διαθέσιμες αίθουσες, την επισκεψιμότητα και τις δραστηριότητες εντός του κτηρίου. Η προοπτική είναι να πετύχει τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας κατά 50% στο μέλλον.