ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Ηλεκτρισμός από τον ήλιο

Μεγάλα φωτοβολταϊκά - Ηλεκτρικός χώρος και δίκτυα

Η ενεργειακή μετάβαση βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη στην χώρα μας. Οι ρυθμοί ανάπτυξης νέων έργων ΑΠΕ είναι αλματώδεις, με τις επενδύσεις σε νέα φωτοβολταϊκά έργα να αναμένονται σε επίπεδα ρεκόρ για το 2022-2023.

Ηλεκτρισμός από τον ήλιο

Φωτοβολταϊκά στη στέγη – Επιδοτήσεις για 250.000 νέα οικιακά συστήματα

Συνέντευξη με τον Στέλιο Ψωμά περιβαλλοντολόγο και Σύμβουλο του ΣΕΦ

- Διαβάζουμε ότι με τον νέο νόμο 4951/2022 διασφαλίζεται επιπλέον χώρος για μικρά φωτοβολταϊκά. Τι σημαίνει αυτό σε αριθμούς; 

Φωτοβολταϊκά στη στέγη – Επιδοτήσεις για 250.000 νέα οικιακά συστήματα

Αποθήκευση ηλιακής ενέργειας

Βέλτιστη χωροθέτηση και χρήση σταθμών αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας με μπαταρίες

Κατά τους τελευταίους μήνες, το αντικείμενο της αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας είναι ένα από τα πλέον φλέγοντα θέματα συζήτησης στην ελληνική ενεργειακή κοινότητα, αλλά και διεθνώς, λόγω της απαίτησης ενσωμάτωσης στα ηλεκτρικά δίκτυα πολύ υψηλής διείσδυσης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) τόσο σε ευρωπαϊκό επίπεδο όσο και παγκοσμίως.

Αποθήκευση ηλιακής ενέργειας

Μια νέα ηλεκτρική αγορά

Οι Μακροχρόνιες Συμφωνίες Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (PPAs) κλειδί για πιο σταθερές τιμές

Το ελληνικό σύστημα ενέργειας, παράλληλα με τα περισσότερα συστήματα στην Ευρώπη, υφίσταται έναν ραγδαίο μετασχηματισμό, στον οποίο αναμφίβολα οι τεχνολογίες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ) θα παίξουν κεντρικό ρόλο.

Μια νέα ηλεκτρική αγορά

Νέες τάσεις στην τεχνολογία των φωτοβολταϊκών

Καινοτόμες εφαρμογές και προκλήσεις για μεγαλύτερη διείσδυση, φιλικότερες λύσεις και μείωση του κόστους

Πολλοί είναι εκείνοι οι οποίοι προσπαθούν να προβλέψουν ποια θα είναι η κυρίαρχη τεχνολογία παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας έως το 2050. Το μόνο σίγουρο είναι ότι το μείγμα παραγωγής ηλεκτρισμού δεν θα αποτελείται πλέον από μία κυρίαρχη τεχνολογία, αλλά πολλές διαφορετικές, με συγκεκριμένες εφαρμογές που θα καλύπτουν συγκεκριμένες ανάγκες σε συγκεκριμένες συνθήκες (γεωγραφικές, περιβαλλοντικές, προφίλ κατανάλωσης, κτλ.).

Νέες τάσεις στην τεχνολογία των φωτοβολταϊκών

Ινστιτούτο Fraunhofer: Λύσεις Με Φαντασία

Η τεχνολογία και ο ευρηματικός σχεδιασμός επιτρέπουν πια την ενσωμάτωση φωτοβολταϊκών σε κάθε κατάλληλη επιφάνεια

Τα ενσωματωμένα φωτοβολταϊκά (Integrated Photovoltaics - IPVs) τοποθετούνται στην επιφάνεια των κτιρίων, των δρόμων, των σιδηροδρόμων και των οχημάτων, έτσι ώστε οι ηλιακές κυψέλες συχνά να μην είναι καν ορατές από το εξωτερικό.

Ινστιτούτο Fraunhofer: Λύσεις Με Φαντασία

Έκρηξη στη διεθνή αγορά

Ο παγκόσμιος χάρτης της φωτοβολταϊκής ενέργειας

Η ηλιακή ενέργεια κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος στην Ευρώπη, αλλά και στον υπόλοιπο κόσμο, με την περασμένη χρονιά να σημειώνονται εντυπωσιακά αποτελέσματα.

Έκρηξη στη διεθνή αγορά

10 κορυφαίες Smart τάσεις στα φωτοβολταϊκά για ένα πιο πράσινο μέλλον

Στο πλαίσιο του συνεδρίου “Top 10 TrendsofSmartPV”, με θέμα «Επιτάχυνση της χρήσης ηλιακής ενέργειας ως κύρια πηγή ενέργειας», ο Chen Guoguang, Πρόεδρος της Huawei Smart PV+ ESS Business, μοιράστηκε τις ιδέες και το όραμα της Huawei σχετικά με τις 10 τάσεις στον χώρο των «έξυπνων» φωτοβολταϊκών (SmartPV) από τη σκοπιά της συνεργασίας πολλαπλών σεναρίων, του ψηφιακού μετασχηματισμού και της ενισχυμένης ασφάλειας.

10 κορυφαίες Smart τάσεις στα φωτοβολταϊκά για ένα πιο πράσινο μέλλον

Οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας σύμμαχοι του φυσικού περιβάλλοντος

και ένα από τα κυριότερα εργαλεία για την αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής

Οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας αποτελούν ένα από τα κυριότερα εργαλεία για την αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής ως σύμμαχοι του φυσικού περιβάλλοντος. Αυτό ήταν το συμπέρασμα της ημερίδας που διοργάνωσε το clima21 σε συνεργασία με την ΕΛΕΤΑΕΝ και το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών στις 20  Ιουνίου 2022.

Φωτοβολταϊκά: Κομβικής σημασίας για απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα

Το 2022 ήταν μια εξαιρετική χρονιά για την αγορά και την τεχνολογία των φωτοβολταϊκών, ιδιαίτερα στην Ευρώπη η οποία εμφάνισε μια αύξηση 50%. Η Ελλάδα βρίσκεται μεταξύ των χωρών με τις καλύτερες επιδόσεις, αλλά ο δρόμος είναι ακόμα μακρύς.

GLOBAL NEWS

Για τους μικρούς φίλους της αιολικής ενέργειας

Με τη νέα σχολική χρονιά, η Ελληνική Επιστημονική Ένωση Αιολικής Ενέργειας ΕΛΕΤΑΕΝ καλεί τους μικρούς φίλους της αιολικής ενέργειας να επισκεφθούν τη θεματική ενότητα που υπάρχει στον ιστότοπό της eletaen.gr και είναι αφιερωμένη στα παιδιά.

Για τους μικρούς φίλους της αιολικής ενέργειας

Μια …αν(ε)μική προσπάθεια της Γαλλίας

Η Γαλλία ανακοίνωσε πρόσφατα ότι απαγορεύει επισήμως τις πτήσεις εσωτερικού σε προορισμούς όπου μπορεί να φθάσει κανείς με τρένο σε λιγότερο από δυόμιση ώρες, με σκοπό να συμβάλει στη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

Μια …αν(ε)μική προσπάθεια της Γαλλίας

Ο ήλιος το εθνικό μας καύσιμο

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε στις 07.06.2023 η ημερίδα «Το μέλλον των φωτοβολταϊκών», που διοργάνωσε το Clima21 μαζί με το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών (ΕΙΕ), σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής και τον Σύνδεσμο Εταιρειών Φωτοβολταϊκών (ΣΕΦ), στο αμφιθέατρο του ΕΙΕ.

Ο ήλιος το εθνικό μας καύσιμο

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ