Το Κέντρο για την Ειρήνη και τη Συνεργασία του Ιδρύματος Φρίντριχ Έμπερτ (FES) ανέθεσε πρόσφατα στο Ινστιτούτο SINUS να διεξαγάγει μια εκτεταμένη έρευνα προκειμένου να εξετάσει τις απόψεις, το ενδιαφέρον και τις ανησυχίες της κοινής γνώμης σχετικά με τις πολιτικές και τα μέτρα που λαμβάνονται για το κλίμα.
Η συγκεκριμένη έρευνα, που πραγματοποιήθηκε σε 19 χώρες της Ευρώπης και της Βόρειας Αμερικής, περιέλαβε και την Ελλάδα και έγινε υπό μορφή προσωπικών συνεντεύξεων με 1.200 πολίτες 18 έως 69 ετών το περσινό καλοκαίρι.
Όπως προκύπτει, το περιβάλλον, το κλίμα και η προστασία της φύσης δεν περιλαμβάνονται στα 5 κυριότερα ζητήματα που οι πολίτες πιστεύουν ότι θα πρέπει να φροντίσει κατά προτεραιότητα η Πολιτεία (το 74% αναφέρει ως προτεραιότητες την υγεία και περίθαλψη, το 53% την παιδεία, το 42% την τήρηση του νόμου και πάταξη της διαφθοράς, και μόνο το 22% το περιβάλλον και το κλίμα). Ωστόσο, η πλειοψηφία (86%) θεωρεί ότι η κλιματική αλλαγή είναι ένα σοβαρό θέμα για την Ελλάδα.
Σχεδόν όλοι οι ερωτηθέντες (97%) δέχονται ότι η καταστροφή της φύσης θέτει σε κίνδυνο τους ανθρώπους και την περιουσία τους. Το 78% δηλώνει ότι φοβάται τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, ενώ το 44% πιστεύει ότι οι προειδοποιήσεις για τις συνέπειές της είναι υπερβολικές σε πολλά πράγματα. Στην ερώτηση αν υπάρχουν πιο σημαντικά προβλήματα στη χώρα από την κλιματική αλλαγή, το 67% συμφωνεί. Επιπλέον, το 51% πιστεύει ότι θα πρέπει να επικεντρωθούμε στο πώς θα προσαρμοστούμε στις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής αντί να βάζουμε την προστασία του κλίματος στο προσκήνιο.
Η αύξηση των ακραίων καιρικών φαινομένων τρομάζει περισσότερο τους Έλληνες, με το 72% των ερωτηθέντων να την κατατάσσει ανάμεσα στις πέντε συνέπειες της κλιματικής αλλαγής που τους φοβίζουν περισσότερο. Ακολουθεί η έλλειψη νερού με 56%, και οι δασικές πυρκαγιές ή την εξαφάνιση των δασών ως αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής με 55%. Οι επιπτώσεις στη γεωργική παραγωγή ανησυχούν μόνο το 10% των ερωτηθέντων.
Όσον αφορά την υπευθυνότητα, η μεγάλη πλειοψηφία πιστεύει ότι μόνο η επιστημονική κοινότητα κάνει αρκετά στον τομέα της αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής. Όλοι οι υπόλοιποι φορείς υστερούν και – κατά σειρά – τα πολιτικά κόμματα, η κυβέρνηση, οι επιχειρήσεις, η τοπική αυτοδιοίκηση, οι εργατικές ενώσεις, οι ίδιοι οι πολίτες, η ΕΕ και οι περιβαλλοντικές οργανώσεις.
Στην ενότητα Λήψη Συγκεκριμένων Μέτρων, ευρεία αποδοχή συναντούν οι προτάσεις για επέκταση του δικτύου των ΜΜΜ, αύξηση της συχνότητας δρομολογίων (98% υπέρ), μείωση του κόστους των εισιτηρίων (97%), αύξηση των σημείων φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων (88%), υποστήριξη της χρήσης ηλεκτρικών αυτοκινήτων με φορολογικά μέσα, επιδοτήσεις κλπ (85%), και η επιβολή φόρου άνθρακα στα αεροπορικά εισιτήρια (57%). Αντίθετα, αρνητική είναι η κοινή γνώμη απέναντι στην πρόταση επιβολής ενός τέλους αναλογικά με τη χρήση των αυτοκινήτων (65% εναντίον).
Στην ερώτηση εάν θα δέχονταν την εγκατάσταση ενός φωτοβολταϊκού ή αιολικού πάρκου στην περιοχή τους εάν η τοπική κοινότητα επωφελείτο από τα έσοδα, οι ερωτηθέντες απάντησαν ως εξής: για το φωτοβολταϊκό πάρκο το 70% θεωρεί ότι θα ήταν καλό, το 25% ότι θα το αποδεχόταν και 5% θα το απέρριπτε. Για το αιολικό πάρκο, το 49% θεωρεί ότι θα ήταν καλό, το 31% θα το αποδεχόταν και 20% θα το απέρριπτε.