Ξεκινά στην Ισλανδία η κατασκευή του μεγαλύτερου εργοστασίου που θα δεσμεύει το διοξείδιο του άνθρακα από τον αέρα και θα το αποθηκεύει υπογείως. Σύμφωνα με την ελβετική start-up Climeworks AG που σχεδίασε το έργο, η ολοκλήρωση της κατασκευής της μονάδας DAC (direct air capture) αναμένεται σε ενάμιση με δύο χρόνια με δυνατότητα να δεσμεύει 36.000 τόνους CO2 ετησίως.

Η ποσότητα αυτή μπορεί να φαίνεται ελάχιστη σε σύγκριση με τα 36 δισεκατομμύρια τόνους CO2 που εκλύονται από ενεργειακές δραστηριότητες παγκοσμίως κάθε χρόνο, είναι ωστόσο δεκαπλάσια από την απόδοση της μονάδας DAC της Climeworks που ήδη λειτουργεί και είναι η μεγαλύτερη στον κόσμο σήμερα. Η νέα εγκατάσταση θα διαθέτει 80 σειρές από τουρμπίνες και φίλτρα που θα απορροφούν τον αέρα και θα δεσμεύουν το διοξείδιο του άνθρακα. Στη συνέχεια, η ισλανδική εταιρεία Carbfix θα το αναμειγνύει με νερό και θα το διοχετεύει στο υπέδαφος όπου θα στερεοποιείται. Η απαιτούμενη ενέργεια για την όλη επεξεργασία θα παρέχεται από ένα κοντινό εργοστάσιο γεωθερμίας.

Το νέο έργο έχει εξασφαλίσει χρηματοδότηση 600 εκατ. ελβετικών φράγκων (594 εκατ. ευρώ), ενώ η Climeworks πουλά παράλληλα τις υπηρεσίες της σε μεγάλες εταιρείες, όπως η Microsoft, η Audi και ο Όμιλος Boston Consulting, προς 1.000 ευρώ τον τόνο. Αυτή τη στιγμή λειτουργούν 18 αντίστοιχες μονάδες στον κόσμο. Η αμερικανική πετρελαϊκή εταιρεία Occidental προγραμματίζει επίσης την κατασκευή μιας μεγάλης μονάδας DAC στα τέλη του 2024, η οποία θα δεσμεύει ένα εκατομμύριο τόνους CO2 ετησίως.