Ξεκινά το έργο της αντλησιοταμίευσης στην Αμφιλοχία. Η ισχύς του περίπου 700 MW! 

Δεδομένου του μικρού σχετικά  κόστους, είμαστε μπροστά σε μια εξαιρετική εξέλιξη. Δεν μπορούμε παρά να χαιρετίσουμε την έναρξη κατασκευής του έργουτης αντλησιοταμίευσης στην Αμφιλοχία. Μετά την ένταξή του στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, στις 31/08, δόθηκε η εντολή από τον υπουργό ΥΠΕΝ, για εκταμίευση της “πρώτης δόσης”, ύψους 100 εκατ. ευρώ, προς εταιρεία θυγατρική της ΤΕΡΝΑ. Το έργο έχει ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2025, όπως και όλα τα πρότζεκτ που χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης, εκτός και αν υπάρξει κάποια απόφαση για παράταση.

Το ποσό της ενίσχυσης που θα δεχτεί η επένδυση ανέρχεται στα 250 εκατ. ευρώ. Η επιχορήγηση αφορά μέρος (50%) του συνολικού προϋπολογισμού, ο οποίος αγγίζει τα 550 εκατ. ευρώ. Το σημαντικότερο όμως μέρος της είδησης είναι ότι ξεκινά η κατασκευή ενός μεγάλου σταθμού αντλησιοταμίευσης, η ολοκλήρωση και λειτουργία του οποίου θα αυξήσει τη δυνατότητα ένταξης στο σύστημα στοχαστικών ΑΠΕ. Είναι επομένως ένα έργο απαραίτητο για την πράσινη μετάβαση και την επίτευξη των ενεργειακών και κλιματικών στόχων.

Εκείνο όμως που προκαλεί εντύπωση και πρέπει να το σημειώσουμε είναι ότι ένα αντίστοιχης τεχνολογίας έργο (αυτό της Ικαρίας) με πολύ βέβαια μικρότερη ισχύ (2,7 MW) στοίχισε 50 εκατ. ευρώ, είχε δηλαδή 25πλάσιο κόστος, ακόμη κι αν λάβουμε υπόψιν την διαφορά κλίμακας ή και την αξιοποίηση υφισταμένων υποδομών. Τα ως άνω περί κόστους είναι βέβαια ενδεικτικά, και μια πλήρης οικονομοτεχνική ανάλυση είναι μια πιο σύνθετη διαδικασία: περιλαμβάνει εκτός από τα πάγια και τον εξοπλισμό, τα δάνεια, τις τιμές της αγοράς ηλεκτρισμού και τις πωλήσεις. Όμως δεν μπορούμε να μην παρατηρήσουμε ότι το έργο της Αμφιλοχίας είναι αμιγώς ιδιωτικό, με γενναία βέβαια δημόσια χρηματοδότηση, ενώ της Ικαρίας 100% δημόσιο. Μπορούμε να βγάλουμε πολιτικά συμπεράσματα;

Η όλη μονάδα θα περιλαμβάνει δύο εγκαταστάσεις αντλησιοταμίευσης στις τοποθεσίες Άγιος Γεώργιος και Πύργος, οι οποίες θα μοιράζονται την υπάρχουσα λίμνη Καστρακίου ως δεξαμενή χαμηλότερου υψομέτρου και θα διαθέτουν δύο σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας συνολικής ισχύος 680 MW, καθώς και αντλιοστάσια. Η συνολική εγκατεστημένη ισχύς της μονάδας θα φτάνει τα 680 MW σε παραγωγή και τα 730 MW σε άντληση, με την παραγωγή ενέργειας να φτάνει τα 816 GWh σε ετήσια βάση. Στη φάση της κατασκευής αναμένεται να δημιουργήσει περίπου 900 θέσεις εργασίας, ενώ θα προκύψουν και 60 μόνιμες θέσεις κατά τη λειτουργική φάση.

Η μεγάλη διαφορά αυτής της τεχνολογίας από τα συμβατικά υδροηλεκτρικά είναι ότι το νερό που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, κατευθυνόμενο από τον πάνω ταμιευτήρα προς τον κάτω, μπορεί με τη βοήθεια στροβιλοαντλιών να επιστρέψει στον ανώτερο ταμιευτήρα, δηλαδή να ανακυκλωθεί. Όταν η ζήτηση αυξάνει, τα αποθηκευμένα νερά ελευθερώνονται προς τον κάτω ταμιευτήρα και παράγουν ηλεκτρική ενέργεια, προσφέροντας ευστάθεια στο σύστημα και αποτρέποντας την αύξηση των τιμών.

Η ολοκλήρωση της μονάδας αναμένεται να προσδώσει άλλη αξία στον τόπο και να ενιχύσει τις παράπλευρες δραστηριότητες στις λίμνες. Θα συμβάλει επίσης στη βελτίωση του οδικού δικτύου και θα διευκολύνει την πρόσβαση στην περιοχή, με οφέλη για τις κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις, τη μελισσοκομία, τη γεωργία, τη δασική διαχείριση και τη δασοπροστασία.

Τέλος, τέτοιες υποδομές είναι αυτές που αναμένεται να στηρίξουν το ενεργειακό σύστημα της χώρας, με στόχο την πλήρη απομάκρυνση από τα ορυκτά καύσιμα. Τέλος, θα ήταν χρήσιμο να προστεθεί ότι η αντλησιοταμίευση είναι ένας από τους τρεις τρόπους (μαζί με μπαταρίες και υδρογόνο) για την αναγκαία αποθήκευση της περίσσειας ηλεκτρισμού από αιολικά, τρόπος ιδιαίτερα κατάλληλος για την Ελλάδα, όπου υπάρχουν μεγάλες δυνατότητες. Δείτε σχετική μελέτη ΕΔΩ.