Δέκα ευρωπαϊκές πόλεις βραβεύτηκαν για τα προγράμματα που εφαρμόζουν με στόχο την κλιματική ουδετερότητα έως το 2030.

Τα βραβεία EU Mission Label, που ανακοινώθηκαν στα μέσα Οκτωβρίου από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, απονεμήθηκαν στη Μαδρίτη, τη Βαλένθια, το Βαγιαδολίδ, τη Σαραγόσα και τη Βιτόρια-Γκαστέιθ της Ισπανίας, το Σόντερμποργκ της Δανίας, το Μάνχαϊμ της Γερμανίας, το Κλάγκενφουρτ της Αυστρίας, το Κλουζ-Ναπόκα της Ρουμανίας και τη Στοκχόλμη της Σουηδίας.

Με το βραβείο αυτό η ΕΕ αναγνωρίζει επισήμως τις προσπάθειες των ευρωπαϊκών πόλεων να γίνουν «έξυπνες» και απαλλαγμένες από ρυπογόνες εκπομπές. Επιβραβεύει επίσης τα σχέδια δράσης – γνωστά ως Climate City Contracts – και τις σχετικές επενδύσεις για την επίτευξη κλιματικής ουδετερότητας έως το 2030, δηλαδή 20 χρόνια νωρίτερα από τον στόχο της ΕΕ. Οι πόλεις που έχουν λάβει το EU Mission Label θα έχουν πρόσβαση σε ευρωπαϊκές, εθνικές και περιφερειακές πηγές χρηματοδότησης, ιδίως ιδιωτικές επενδύσεις.

Οι δέκα βραβευμένες πόλεις «ανοίγουν το δρόμο για άλλες να προχωρήσουν γρηγορότερα προς μια δίκαιη, πράσινη και ψηφιακή μετάβαση», αναφέρει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, «και αποτελούν παράδειγμα χάραξης πολιτικής χωρίς αποκλεισμούς σε τοπικό επίπεδο. Θα λειτουργήσουν ως κόμβοι πειραματισμού και καινοτομίας που θα επιτρέψουν σε όλες τις ευρωπαϊκές πόλεις να ακολουθήσουν το παράδειγμά τους έως το 2050».

Η Στοκχόλμη, για παράδειγμα, ανακοίνωσε ότι από τις 31 Δεκεμβρίου 2024 απαγορεύει την κυκλοφορία των βενζινοκίνητων και πετρελαιοκίνητων αυτοκινήτων στο κέντρο για να μειώσει τις εκπομπές ρύπων.

Η Βαλένθια, η Πράσινη Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2024, άρχισε από πέρυσι να εφαρμόζει ένα σύστημα που χρησιμοποιεί τις κολώνες ηλεκτροφωτισμού του οδικού δικτύου για τη φόρτιση ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Επίσης, στη στέγη της κεντρικής αγοράς της συνοικίας Καμπανιάλ εγκαταστάθηκαν φωτοβολταϊκά με σκοπό την εξοικονόμηση ενέργειας.

Η Μαδρίτη έχει ξεκινήσει την εφαρμογή ενός σχεδίου για τη δημιουργία της μεγαλύτερης περιοχής αστικής ανάπτυξης με μηδενικές εκπομπές στην Ευρώπη, όπου τα κτίρια θα παράγουν περισσότερη ενέργεια από όση καταναλώνουν και τα δημόσια μέσα μεταφοράς θα είναι χωρίς εκπομπές.

Το παράδειγμα της Ισπανίας για την επίτευξη των στόχων για το κλίμα

Σχολιάζοντας το γεγονός ότι οι μισές από τους νικητές των βραβείων EU Mission Label ήταν ισπανικές πόλεις, ο Μάρος Σέφκοβιτς, Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ανέφερε: «Πρόκειται για το αποτέλεσμα της εφαρμογής των πολιτικών της Ισπανίας για το κλίμα με την έμφαση που δίνει στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Αποτελεί απόδειξη διαχείρισης υψηλής ποιότητας, ισχυρών πολιτικών σε επίπεδο πόλης, απο-ανθρακοποίησης και υιοθέτησης κλιματικά ουδέτερης τεχνολογίας.

Το βραβείο θα ‘ξεκλειδώσει’ πρόσθετες επενδύσεις για τις πόλεις αυτές, επειδή οι επενδυτές γνωρίζουν ότι τα σχέδια είναι σωστά, ρεαλιστικά και έχουν πιστοποιηθεί από τους εμπειρογνώμονες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής», πρόσθεσε. «Οι επενδυτές από την πλευρά τους θα έχουν πολύ καλές αποδόσεις που οδηγούν σε απτά αποτελέσματα».