Το πρώτο λεωφορείο που κινείται με υδρογόνο έκανε την παρθενική του εμφάνιση στο Χονγκ Κονγκ, σηματοδοτώντας μια σημαντική εξέλιξη στον τομέα των μέσων μαζικής μεταφοράς με την υιοθέτηση τεχνολογίας μηδενικών εκπομπών.

Το διώροφο λεωφορείο της Citybus έχει αφετηρία το αμαξοστάσιο West Kowloon, όπου βρίσκεται το πρώτο πρατήριο ανεφοδιασμού με υδρογόνο στο Χονγκ Κονγκ. Στο αρχικό στάδιο, πραγματοποιεί καθημερινά 6-8 δρομολόγια στους πολυσύχναστους δρόμους του Kowloon, ενώ στην επόμενη φάση θα επεκτείνει τα δρομολόγιά του ώστε να δοκιμαστεί και κάτω από διαφορετικά σενάρια, κυκλοφοριακού φόρτου, καιρικών συνθηκών και δικών του επιδόσεων.

Όπως εξηγεί η εταιρεία, το λεωφορείο υδρογόνου δεν εκπέμπει ρύπους παρά μόνο νερό, συμβάλλοντας στη συνολική βελτίωση της ποιότητας του αέρα στη μεγαλούπολη. Οι πρώτοι επιβάτες που ρωτήθηκαν παρατήρησαν ότι το όχημα ήταν πολύ αθόρυβο και είχε ισχυρότερο κλιματισμό σε σύγκριση με τα ηλεκτρικά και τα πετρελαιοκίνητα.

Η Citybus έχει ανακοινώσει ότι σκοπεύει να θέσει σε ταυτόχρονη κυκλοφορία ηλεκτρικά οχήματα μαζί με την επόμενη γενιά λεωφορείων υδρογόνου, ώστε να κάνει παράλληλες δοκιμές και να τα συγκρίνει.

Το Χονγκ Κονγκ προγραμματίζει επίσης να εγκαταστήσει περισσότερα πρατήρια υδρογόνου, καθώς θα επεκτείνεται η χρήση τέτοιων οχημάτων. Το απώτερο πλάνο της πόλης είναι να διαθέτει πλήρη στόλο λεωφορείων μηδενικών ρύπων έως το 2045.