Ποσοστό 83% των Ελλήνων θεωρούν ότι η κλιματική αλλαγή και οι συνέπειές της συνιστούν τη μεγαλύτερη πρόκληση για την ανθρωπότητα κατά τον 21ο αιώνα.

Αυτά και πολλά άλλα αισιόδοξα αποκαλύπτει η Έρευνα για το Κλίμα 2021-2022 της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) για την Ελλάδα, εξετάζοντας τις απόψεις των πολιτών σχετικά με την κλιματική αλλαγή σε έναν ταχέως μεταβαλλόμενο κόσμο. Ειδικότερα, το 88% θεωρεί ότι η κλιματική αλλαγή έχει επιπτώσεις στην καθημερινή τους ζωή. Το 62% θεωρεί ότι η χώρα δεν θα καταφέρει να μειώσει δραστικά έως το 2050 τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα που παράγει, σύμφωνα με τη δέσμευση της Συμφωνίας των Παρισίων. Το 60% είναι υπέρ της λήψης αυστηρότερων μέτρων από το κράτος. τα οποία θα επέβαλλαν αλλαγές στη συμπεριφορά των ανθρώπων. Το 74% θα επιθυμούσε την εισαγωγή φόρου σε προϊόντα και υπηρεσίες που συμβάλλουν περισσότερο στην υπερθέρμανση του πλανήτη. Το 88% δηλώνει ότι επιθυμεί να αντικαταστήσει τις πτήσεις μικρών αποστάσεων με γρήγορα τρένα χαμηλών ρύπων σε συνεργασία με γειτονικές χώρες. Τέλος, το 62% είναι υπέρ των νέων ΑΠΕ.

Η άποψη της Σύνταξης είναι ότι ανάλογα με την ερώτηση που κάνεις στις έρευνες αγοράς παίρνεις και την απάντηση (όχι πάντα, αλλά συνήθως). Αν για παράδειγμα ετίθετο το ερώτημα «είσαι θετικός στο να φιλοξενηθούν αιολικά πάρκα στην περιοχή σου;» τα αποτελέσματα θα ήταν τελείως διαφορετικά. Να θυμηθούμε, επίσης, ότι στη Γαλλία, τα «Κίτρινα Γιλέκα» ξεσήκωσαν επανάσταση διαρκείας εναντίον της κυβερνητικής πρόθεσης να εισαχθεί ένας επιπλέον «φόρος του άνθρακα» στο οικονομικό σύστημα της χώρας. Ήταν η πρώτη τραυματική εμπειρία του Μακρόν, ο οποίος πιθανότατα είχε υπόψιν του σχετικές δημοσκοπήσεις. Οι κυβερνήσεις, επίσης, σε αναντιστοιχία με αυτά που δηλώνουν σε δημόσιες ανώδυνες ακροάσεις, θα ήταν αντίθετες, αν τους ετίθετο το ερώτημα «συμφωνείτε τα έσοδα του φόρου να πάνε κατά 100% σε πραγματικές πράσινες επενδύσεις;»

Το συμπέρασμα είναι πως λίγη αισιοδοξία δεν βλάπτει, αλλά ας μην ξεχνάμε πως η πράξη είναι ο απόλυτος κριτής. Γιατί αλλιώς θα τρελαθούμε.