Ομιλία της Επιτρόπου Ενέργειας Κάντρι Σίμσον στην Επιτροπή Βιομηχανίας και Ενέργειας (ITRE) του Κοινοβουλίου στην επέτειο ενός έτους από τη στρατηγική REPowerEU.

Ο πόλεμος της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας έχει προκαλέσει μια τεράστια αλλαγή στο ενεργειακό σύστημα της Ευρώπης. Σε ένα χρόνο, ο μετασχηματισμός που προκλήθηκε από τον πόλεμο και το REPowerEU ήταν άνευ προηγουμένου. Σε λίγο, θα μιλήσω για το πόσο μακριά έχουμε προχωρήσει στην υλοποίηση της ατζέντας REPowerEU και για το τι υπάρχει μπροστά μας. Αλλά πρώτα, θέλω να εξετάσω τι σημαίνει αυτή η δραματική χρονιά για την Ουκρανία και το ενεργειακό της σύστημα.

Πριν από δώδεκα μήνες, η Ουκρανία ήταν η κύρια οδός διέλευσης φυσικού αερίου προς την Ευρωπαϊκή Ένωση με 40 bcm ετησίως, βάσει τριμερούς συμφωνίας που συνήφθη το 2019. Είχαμε ένα μεγάλο τμήμα της ηλεκτρικής ενέργειας συγχρονισμένο με τη Ρωσία και το σύστημα Brell, ακόμα κι αν σχεδιάζονταν συγχρονισμός με το ευρωπαϊκό δίκτυο. Η Ουκρανία φιλοξένησε τέσσερις πυρηνικούς σταθμούς, συμπεριλαμβανομένου του μεγαλύτερου στην Ευρώπη, και δεσμεύτηκε να εργαστεί για τη βελτίωση της ασφάλειας, με τη βοήθεια της Ένωσης. Μεταρρυθμίζει και εκσυγχρονίζει το ενεργειακό ρυθμιστικό της πλαίσιο.

Από τον Οκτώβριο, ο τομέας ηλεκτρικής ενέργειας της Ουκρανίας υφίσταται συνεχείς επιθέσεις με πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη της Ρωσίας. Ο μεγαλύτερος πυρηνικός σταθμός της Ευρώπης, στη Zaporizhzhia, καταλαμβάνεται από στρατιωτικές δυνάμεις, κατά παράβαση όλων των διεθνών συμβάσεων, με μεγάλους κινδύνους για πυρηνικά επεισόδια. Τεχνικοί, μηχανικοί και πυρηνικοί ειδικοί ρισκάρουν καθημερινά τη ζωή τους για να επισκευάσουν και να αντικαταστήσουν τις κατεστραμμένες υποδομές.

Διαταραχή αυτής της κλίμακας θα μπορούσε να είχε γονατίσει οποιοδήποτε ενεργειακό σύστημα. Όμως η Ουκρανία δεν το έβαλε κάτω. Αντιστάθηκε στην εισβολή. Και η Ευρώπη στάθηκε στο πλευρό της Ουκρανίας – σε κάθε βήμα της πορείας.

Καταφέραμε να συγχρονίσουμε το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας της Ουκρανίας και της Μολδαβίας σε διάστημα τριών εβδομάδων, αντί για δύο χρόνια όπως είχε προγραμματιστεί προηγουμένως. Εισάγαμε ένα ισχυρό σύνολο κυρώσεων κατά της Ρωσίας, μεταξύ άλλων στον τομέα του πετρελαίου και του άνθρακα. Παραδώσαμε 1600 γεννήτριες και 1400 μετασχηματιστές στην Ουκρανία. Και δημιουργήσαμε ένα ειδικό ταμείο το οποίο σήμερα ανέρχεται συνολικά σε 180 εκατομμύρια ευρώ σε δεσμεύσεις.

Καθώς προχωράμε, θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε την Ουκρανία. Επί του παρόντος, εργαζόμαστε για την προώθηση της αποκεντρωμένης παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, με ηλιακούς συλλέκτες εκτός δικτύου.

Την περασμένη Παρασκευή, καλωσόρισα την προσφορά της ENEL να παράσχει στην Ουκρανία ηλιακούς συλλέκτες που παράγονται στην Ευρώπη. Αυτή είναι μόνο η αρχή και καλώ όλα τα κράτη μέλη και τις εταιρείες να συμμετάσχουν στην πρωτοβουλία και να βοηθήσουν στην αναβάθμισή της. Συνεργαζόμαστε επίσης με το ENTSO-E (European Association for the Cooperation of Transmission System Operators) για να διασφαλίσουμε ότι ο όγκος του εμπορίου ηλεκτρικής ενέργειας μπορεί να αυξηθεί σταδιακά, τόσο για εισαγωγές όσο και για εξαγωγές.

Έχουμε ενσωματώσει την Ουκρανία στην κοινή πλατφόρμα αγορών φυσικού αερίου με σκοπό να συμβάλουμε στην εξασφάλιση 2 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων επιπλέον αερίου. Εργαζόμαστε για μεταρρυθμίσεις της αγοράς, στο πλαίσιο της ενταξιακής διαδικασίας. Και συνεχίζουμε να συνεργαζόμαστε με τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας επιμένοντας ότι η κατάληψη του πυρηνικού σταθμού της Zaporizhzhia είναι έγκλημα και κίνδυνος για όλους, και ότι πρέπει να καταβληθεί κάθε προσπάθεια για τη δημιουργία μιας ασφαλούς ζώνης.

Ήθελα να ξεκινήσω τις παρατηρήσεις μου με την Ουκρανία γιατί δεν πρόκειται για παράπλευρη ιστορία. Βρίσκεται στο επίκεντρο των ενεργειών μας στο REPowerEU. Λίγο πριν από την εισβολή στην Ουκρανία προηγήθηκε μια χειραγώγηση από τη Ρωσία των αγορών μας φυσικού αερίου, για να αποσταθεροποιήσει την Ένωση και να δημιουργήσει αβεβαιότητα. Οι προμήθειες φυσικού αερίου έχουν χρησιμοποιηθεί ως μοχλός εκβιασμού και διχασμού των κρατών μελών, για να αποδυναμωθεί η αποφασιστικότητα να αντιταχθεί κανείς σε έναν άδικο και παράνομο πόλεμο.

Τέτοιες ενέργειες κατέστησαν ξεκάθαρο ότι η Ένωση θα έπρεπε να θέσει τέλος σε μια τεράστια εξάρτηση που είχαμε από τη Ρωσία, που χτίστηκε εδώ και δεκαετίες. Και αυτό ακριβώς έχουμε θέσει στόχο να κάνουμε με την ατζέντα REPowerEU. Πολλοί αμφέβαλλαν ότι αυτό ήταν ακόμη δυνατό. Όμως, ένα χρόνο μετά, η αλλαγή στο ευρωπαϊκό ενεργειακό σύστημα είναι θεαματική. 

Ας πάρουμε ως παράδειγμα τη διαφοροποίηση του αερίου. Από τον Σεπτέμβριο του 2022, το ρωσικό αέριο αποτελεί περίπου το 8% του συνόλου του φυσικού αερίου που εισάγεται στην ΕΕ. Οι εισαγωγές φυσικού αερίου από τη Ρωσία ανήλθαν σε 61 bcm πέρυσι. Ο πρώτος προμηθευτής φυσικού αερίου στην Ευρώπη δεν είναι πλέον η Ρωσία. Είναι η Νορβηγία. Ορισμένοι αμφέβαλαν ότι η Ευρώπη θα μπορούσε ποτέ να λάβει το LNG που χρειαζόταν για να αντικαταστήσει το ρωσικό αέριο, λόγω των περιορισμών στη φυσική χωρητικότητα των τερματικών σταθμών LNG. Όμως τα γεγονότα λένε μια διαφορετική ιστορία. Σε λιγότερο από ένα χρόνο, άνοιξαν 3 νέοι τερματικοί σταθμοί και 5 ακόμη θα ανοίξουν μέχρι το τέλος του έτους – συνολικής χωρητικότητας 50 bcm. Το 2022 λάβαμε συνολικά 135 bcm LNG από την παγκόσμια αγορά. Από τις ΗΠΑ, για παράδειγμα, λάβαμε 56,4 bcm. Αυτό είναι 34 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα περισσότερα από τα προηγούμενα χρόνια. Η αύξηση των προμηθειών φυσικού αερίου από άλλες πηγές εκτός της Ρωσίας ήταν σχεδόν 10% υψηλότερη από την εκτιμώμενη στην ανακοίνωση REPowerEU του Μαρτίου.

Συνολικά, η ΕΕ απέσυρε σταδιακά το ρωσικό φυσικό αέριο κατά τα δύο τρίτα. Υποστηρίξαμε αυτήν την προσπάθεια διαφοροποίησης με νέα εργαλεία. Εισαγάγαμε μια κοινή πολιτική αποθήκευσης σε τρεις μήνες, χάρη στο έργο αυτής της επιτροπής και του εισηγητή της, καθηγητή Buzek. Αυτό έχει λειτουργήσει καλά. Γεμίσαμε τον αποθηκευτικό χώρο έως και 95% τον Νοέμβριο του περασμένου έτους. Και σήμερα, έχουμε ακόμα περίπου 57% στα αποθέματά μας. Αυτό είναι περισσότερο από το διπλάσιο του επιπέδου της υπόγειας αποθήκευσης πέρυσι.

Έχουμε εισαγάγει ένα πλαίσιο για συντονισμένη μείωση της ζήτησης φυσικού αερίου. Όλα τα κράτη μέλη δεσμεύτηκαν να μειώσουν την κατανάλωσή τους κατά τουλάχιστον 15%. Και το έκαναν. Η ζήτηση μειώθηκε κατά περισσότερο από 19% μεταξύ Αυγούστου και Ιανουαρίου 2023. Αυτό μας βοήθησε να εξοικονομήσουμε 42 bcm αερίου.

Δημιουργήσαμε μια Ενεργειακή Πλατφόρμα για να υποστηρίξουμε τη διαφοροποίηση και τις κοινές αγορές. Ενεργοποιήσαμε έναν μηχανισμό για τη διόρθωση των κορυφών τιμών στην αγορά φυσικού αερίου TTF που δεν δικαιολογούνται από τα θεμελιώδη στοιχεία των παγκόσμιων αγορών και θα προτείνουμε την επέκταση του MCM σε όλους τους άλλους κόμβους. Και τα κάναμε όλα αυτά χωρίς να εκτροχιάσουμε τη μετάβαση στην Πράσινη Συμφωνία. Πέρυσι, οι εκπομπές άνθρακα μειώθηκαν στην Ευρώπη κατά 2,5%.

Ένα σημαντικό μέρος του REPowerEU ήταν να ενισχύσει την ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας για να αντικαταστήσει το φυσικό αέριο στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και στη θέρμανση. Αυτή η προσπάθεια ανταποκρίθηκε στις προσδοκίες και ενδεχομένως τις ξεπέρασε. Πέρυσι, πήραμε περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια από αιολική και ηλιακή ενέργεια παρά από αέριο. Το 2022 ήταν έτος ρεκόρ για την ηλιακή ενέργεια στην ΕΕ, με 41 GW νέας εγκατεστημένης ισχύος. Η αιολική ισχύς αυξήθηκε επίσης κατά 15 GW. Πέρυσι, το 39% της ηλεκτρικής μας ενέργειας προερχόταν από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Αυτή η θεαματική αλλαγή δεν συνέβη μόνο λόγω των οδηγιών από πάνω προς τα κάτω από τις κυβερνήσεις. Ήταν ένα κίνημα βάσης με τους Ευρωπαίους να ηγούνται της αλλαγής. Έχουν εγκαταστήσει εκατομμύρια ηλιακά φωτοβολταϊκά στις στέγες τους. Βάζουν αντλίες θερμότητας στα σπίτια τους. Έχουν προσαρμόσει τον τρόπο ζωής τους και έχουν μειώσει την κατανάλωση ενέργειας. Αυτό εν μέρει οφείλεται και στις υψηλές τιμές της ενέργειας, αλλά όχι μόνο. Ο καθένας έχει παίξει τον ρόλο του. Εδώ βρισκόμαστε σήμερα.

Αλλά η αξία της συζήτησής μας δεν έγκειται στο να κοιτάξουμε πίσω. Βρίσκεται στην ανυπομονησία για τα επόμενα βήματα. Επιτρέψτε μου να ολοκληρώσω κάνοντας τρεις παρατηρήσεις για το μέλλον. Πρώτον, για τις προοπτικές για την επόμενη σεζόν θέρμανσης. Είμαστε σε καλή θέση ώστε να τελειώσουμε αυτόν τον χειμώνα χωρίς καμία έλλειψη και να ξεκινήσουμε την επόμενη σεζόν αναπλήρωσης με αυτοπεποίθηση και μισογεμάτες αποθήκες. Αλλά δεν πρέπει να έχουμε αυταπάτες ότι τα πράγματα γίνονται εύκολα. Αυτή η χρονιά θα είναι δύσκολη και η επόμενη χρονιά επίσης. Παραμένουν πολλές αβεβαιότητες. Πρέπει να διατηρήσουμε μια υγιή και συνετή ισορροπία προσφοράς-ζήτησης.

Θα προτείνω στα κράτη μέλη να παρατείνουν την εθελοντική μείωση της ζήτησης κατά 15% μέχρι το επόμενο έτος. Αυτό λειτούργησε καλά και είναι η καλύτερη εγγύηση για την επίτευξη επαρκούς επιπέδου αποθήκευσης έως τον Νοέμβριο. Θα συνεχίσουμε επίσης και θα επεκτείνουμε τις προσπάθειές μας για διαφοροποίηση σε όλο τον κόσμο και για να διασφαλίσουμε αξιόπιστους εφοδιασμούς στην Ευρώπη.

Δεύτερον, λάβαμε πέρυσι περίπου 20 bcm ρωσικού LNG. Νομίζω ότι μπορούμε και πρέπει να απαλλαγούμε πλήρως από το ρωσικό φυσικό αέριο το συντομότερο δυνατό, έχοντας πάντα κατά νου την ασφάλεια του εφοδιασμού μας. Ενθαρρύνω όλα τα κράτη μέλη και όλες τις εταιρείες να σταματήσουν να αγοράζουν ρωσικό LNG και να μην υπογράφουν νέες συμβάσεις με τη Ρωσία μετά τη λήξη των υφιστάμενων συμβάσεων. Η δέσμευση να μην ανανεωθούν οι υπάρχουσες συμβάσεις με τη Ρωσία είναι ο καλύτερος τρόπος για να δώσουμε μακροπρόθεσμη διασφάλιση στους αξιόπιστους εταίρους μας ότι η ουσιαστική ζήτηση θα παραμείνει.

Κατά την άποψή μου, η Ευρώπη θα κερδίσει αυτόν τον ενεργειακό πόλεμο όταν επιτύχουμε επιτέλους τους στόχους μας για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Για μένα, ο τελικός στόχος του REPowerEU δεν είναι να αντικαταστήσει μια αναξιόπιστη πηγή φυσικού αερίου με μια άλλη αξιόπιστη πηγή φυσικού αερίου. Είναι η αξιοποίηση της ενεργειακής ανεξαρτησίας της Ευρώπης αυξάνοντας μαζικά τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Πρέπει να επιταχύνουμε τον ρυθμό εγκατάστασης, να είμαστε πιο τολμηροί. Και για το σκοπό αυτό, πρέπει να κάνουμε πέντε βήματα φέτος:

Πρώτον, ο τριμερής διάλογος για το Renewable Energy Development – RED III πρέπει να οριστικοποιηθεί το συντομότερο δυνατό. Χαιρετίζω τη μέχρι στιγμής πρόοδο, αλλά χρειαζόμαστε μια συμφωνία για φιλόδοξους στόχους και ένα ισχυρό πλαίσιο εξουσιοδότησης έως τα τέλη Μαρτίου.

Δεύτερον, πρέπει να χρησιμοποιήσουμε όλο το δυναμικό, ιδίως όσον αφορά το βιομεθάνιο και τις αντλίες θερμότητας. Θα ξεκινήσω μια πρακτική πρωτοβουλία για την προώθηση του βιομεθανίου μέχρι το τέλος αυτού του έτους. Και μπορείτε επίσης να περιμένετε από την πλευρά μας ότι θα παρουσιάσουμε μια στρατηγική για τις αντλίες θερμότητας.

Τρίτον, πρέπει να επιταχύνουμε την κατασκευή μεγάλων υπεράκτιων έργων. Έχουμε δύο Συνόδους Κορυφής φέτος, στην Οστάνδη και στη Λιθουανία, και θα χρειαστεί να σημειώσουμε πρόοδο.

Τέταρτον, υπάρχει ανάγκη να εξεταστούν οι εξελίξεις του πλέγματος, για να αρθεί μια σοβαρή συμφόρηση. Υποστηρίζω τη συμπερίληψη της κατασκευής δικτύων στον νόμο Net-Zero Industry Act που θα παρουσιαστεί την επόμενη εβδομάδα.

Τέλος, θα δώσω προτεραιότητα στην παροχή κινήτρων για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στη μεταρρύθμιση του σχεδιασμού της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Χρειαζόμαστε μια μεταρρύθμιση που θα συμβάλει στη μείωση των τιμών και στην προστασία των καταναλωτών, αλλά και που θα ενισχύσει τα κίνητρα για νέες επενδύσεις στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Ένα από τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν τον περασμένο χειμώνα ήταν ότι αν και η ηλιακή και αιολική ενέργεια προσέφεραν περισσότερη ενέργεια από τον άνθρακα στο συνολικό μείγμα, αυτό δεν έγινε αισθητό σε επίπεδο τιμών για τον καταναλωτή. Αυτό το πρόβλημα θέλουμε να το λύσουμε, προάγοντας τις μακροχρόνιες συμβάσεις. Πρέπει να προσφέρονται κίνητρα για όσους αναλαμβάνουν έργα, διότι οι επενδυτές, εάν γνωρίζουν ότι έχουν συμφωνημένες τιμές για τα επόμενα 5-10 χρόνια, τότε θα προσφέρουν και εκείνοι καλύτερες τιμές στον τελικό καταναλωτή.
Προβλεψιμότητα άλλου είδους αναζητεί ο καταναλωτής. Κατά τεκμήριο θέλει μία σύμβαση ηλεκτρικής ενέργειας «σταθερής τιμής», ώστε να προστατεύεται από τις αυξομειώσεις τιμών στις αγορές. Η Κομισιόν θέλει να κινηθεί σε αυτή την κατεύθυνση. Σε άλλες περιπτώσεις ωστόσο, ο καταναλωτής καλό είναι να επιλέγει από διαφορετικά συστήματα τιμολόγησης και με διαφορετικές συμβάσεις, εάν ο ίδιος κρίνει ότι επωφελείται από το ευμετάβλητο των τιμών, για παράδειγμα στην επαναφόρτιση ηλεκτρικών οχημάτων.

Πριν από ένα χρόνο, πολλοί θα έλεγαν ότι ο τερματισμός της εξάρτησής μας από τη Ρωσία ήταν αδύνατος. Και κοιτάξτε πού βρισκόμαστε τώρα. Αυτό οφείλεται στην ενότητά μας αλλά και στο έργο αυτής της επιτροπής. Επιτρέψτε μου να ευχαριστήσω ιδιαίτερα τον Πρόεδρό σας. Υπήρξατε σπουδαίος συνομιλητής, ακόμα κι όταν είχαμε δύσκολες επιλογές με τις προτάσεις του άρθρου122 (για την έκτακτη οικονομική βοήθεια). Έχουμε κάνει πολύ δρόμο, αλλά έχουμε ακόμη μια δύσκολη δουλειά μπροστά μας. Σας προσφέρω όλη μου τη συνεργασία. Μόνο μαζί θα μπορέσουμε να παραδώσουμε φέτος τα απαραίτητα κομμάτια που λείπουν από τη νομοθεσία μας.