Η Ελλάδα βρίσκεται στις 10 πρώτες χώρες της ΕΕ στις εγκαταστάσεις ηλιακής ενέργειας για το 2022.

Στη λίστα με τις 10 χώρες της ΕΕ που προσέθεσαν πάνω από 1GW ηλιακής ενέργειας ετησίως, την πρώτη θέση κατέχει η Γερμανία με 8 GW το 2022. Η Γερμανία κατείχε την πρώτη θέση ήδη από τις αρχές της δεκαετίας του 2000, αλλά η μεγάλη ώθηση που σημειώθηκε τον τελευταίο χρόνο οφείλεται κυρίως στις υψηλές τιμές ενέργειας που έκαναν αυτή την ανανεώσιμη πηγή ενέργειας μια οικονομικά αποδοτική και αξιόπιστη λύση.

Στη λίστα ακολουθεί η Ισπανία (7,5 GW), η οποία σημείωσε αύξηση 55% μέσα στο 2022. Ακολουθούν η Πολωνία (4,9 GW), η Ολλανδία (4,0 GW), η Γαλλία (2,7 GW), η Πορτογαλία με την απίστευτη αύξηση 251%, και ο κατάλογος κλείνει με τη Δανία, την Ελλάδα και τη Σουηδία.

Σύμφωνα με την πιο πρόσφατη έκθεση του βιομηχανικού ομίλου Solar Power Europe (SEP), η ηλιακή ενέργεια στην Ευρώπη το 2022 έχει αυξηθεί σχεδόν κατά 50% με 41,4 νέα GW. Αυτό αποτελεί νέο ρεκόρ. «Ο Ήλιος προσφέρει μια σανίδα σωτηρίας εν μέσω ενεργειακών και κλιματικών κρίσεων», λέει η Walburga Hemetsberger, Διευθύνουσα Σύμβουλος της Solar Power Europe.«Καμία άλλη πηγή ενέργειας δεν αναπτύσσεται τόσο γρήγορα ή αξιόπιστα όσο η ηλιακή».

Και η ανάπτυξη της ηλιακής ενέργειας δεν δείχνει σημάδια επιβράδυνσης. Σύμφωνα με την SEP, η ΕΕ χρειάζεται να εγκαταστήσει περίπου 60 GW ηλιακής ενέργειας το 2023 για να αντισταθμίσει τις ελλείψεις σε ρωσικό αέριο. Με ταχεία και στοχευμένη υποστήριξη, η SEP πιστεύει ότι η Ευρώπη θα μπορούσε να καλύψει αυτό το κενό. Γιατί, όπως τονίζει, «Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο».

Φωτο: Η Ευρωπαία Επίτροπος Ενέργειας Kadri Simson (αριστερά) και η Walburga Hemetsberger CEO της SolarPower Europe. @SolarPower Europe.