Τα δεδομένα από τη δανέζικη υπηρεσία παρακολούθησης της Αρκτικής “Polar Portal” δείχνουν ότι οι αρχές του καλοκαιριού του 2021 ήταν κρύες και υγρές, με ασυνήθιστα έντονες και καθυστερημένες χιονοπτώσεις τον Ιούνιο, γεγονός που καθυστέρησε την έναρξη της περιόδου τήξης των πάγων. Μετά από αυτό, ωστόσο, ένας καύσωνας στα τέλη Ιουλίου οδήγησε σε σημαντικές απώλειες.

Σε ότι αφορά το «συνολικό ισοζύγιο μάζας» (το άθροισμα της επιφανειακής τήξης και της απώλειας κομματιών πάγου από τα παγόβουνα), το στρώμα πάγου έχασε περίπου 166 δισεκατομμύρια τόνους κατά τη διάρκεια του 12μήνου από τον Αύγουστο του 2020 έως τον Αύγουστο του 2021. Αυτοί οι αριθμοί σημαίνουν ότι το στρώμα πάγου έκλεισε τη σεζόν με καθαρό αρνητικό ισοζύγιο μάζας επιφάνειας περίπου 396 δισεκατομμυρίων τόνων, καθιστώντας το 2021 το έτος με το 28ο χαμηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί, στη χρονοσειρά των 41 τελευταίων ετών.

Σύμφωνα με την έκθεση της “Polar Portal” – η οποία συμβάλλει στην ετήσια έκθεση για την κατάσταση του κλίματος της Υπηρεσίας Μετεωρολογίας του ΟΗΕ (WMO) -, το 2021 ήταν η χρονιά κατά την οποία οι υδατικές κατακρημνίσεις στο Summit Station, που βρίσκεται στην κορυφή του στρώματος πάγου σε υψόμετρο 3.200 μέτρων πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, καταγράφηκαν όχι ως χιόνι, αλλά με τη μορφή βροχής. Το ίδιο έτος σημειώθηκε επίσης επιτάχυνση της απώλειας πάγου στον παγετώνα Sermeq Kujalleq, όπου ο ρυθμός απώλειας ήταν κατά τα άλλα στάσιμος για αρκετά χρόνια.

Πηγή: The Global Factor