Ακολουθώντας τις πιο σύγχρονες μεθόδους και με αυστηρές προδιαγραφές για το περιβάλλον, η εταιρεία ΕΝΤΕΚΑ δημιούργησε έναν «Μαγικό Κήπο» στο Κάστρο Βοιωτίας, ένα πρότυπο υδροπονικό θερμοκήπιο παραγωγής λαχανικών και μυρωδικών, όπως βασιλικός, δυόσμος, μαϊντανός, άνηθος κ.ά.

Κάτω από ιδανικές κλιματικές συνθήκες, καλλιεργούνται αγνά και εξαιρετικής ποιότητας λαχανικά, που φθάνουν στην κατανάλωση φρέσκα όλο το χρόνο. Μεταξύ άλλων έχουν το πλεονέκτημα ότι αναπτύσσονται χωρίς τη χρήση χημικών ουσιών, ορμονών ή αυξητικών παραγόντων, πετυχαίνουν τη φυτοπροστασία με ωφέλιμα έντομα και -εάν χρειαστεί- με την εφαρμογή ήπιων βιολογικών μεθόδων, και επίσης ότι χρησιμοποιούνται αποκλειστικά πιστοποιημένοι μη γενετικά τροποποιημένοι σπόροι (Non GMO).

Ακόμη, για τις θερμικές ανάγκες των εγκαταστάσεων χρησιμοποιείται βιομάζα (ελαιοπυρήνας), ενώ το 75% των ηλεκτρικών αναγκών καλύπτονται από φωτοβολταϊκά, μέσω ενεργειακού συμψηφισμού. Επιπλέον, δεν υπάρχει καθόλου επιβάρυνση του εδάφους ή του υπεδάφους λόγω ανακυκλοφορίας των υδατικών διαλυμάτων.

Όπως σημειώνει η εταιρεία, ο σημερινός τρόπος παραγωγής προϊόντων διατροφής επιβαρύνει ιδιαίτερα το οικοσύστημα και παίζει καθοριστικό ρόλο στην κλιματική αλλαγή, δεδομένου ότι η παγκόσμια παραγωγή τροφίμων:

  • Αντιστοιχεί στο 40% των χρήσεων γης και επεκτείνεται αλματωδώς εις βάρος των δασών
  • Απορροφά το 70% των υδάτινων πόρων που διαρκώς μειώνονται

Η ΕΝΤΕΚΑ πιστεύει σταθερά ότι οφείλουμε να ακολουθήσουμε νέες βιώσιμες μεθόδους παραγωγής που να ικανοποιούν την αυξανόμενη ζήτηση για τρόφιμα θρεπτικά και υγιεινά, χωρίς να καταστρέφουμε τους φυσικούς πόρους και το υπέδαφος που θα κληροδοτήσουμε στις επόμενες γενιές.

Τα προϊόντα της παράγονται όλο το χρόνο με σταθερή ποιότητα και υψηλή διατροφική αξία με τη μέθοδο της υδροπονίας, μιας φιλικής προς το περιβάλλον μεθόδου καλλιέργειας φυτών εκτός εδάφους, που είναι γνωστή από την αρχαιότητα. Βασισμένη στις αρχές της αειφορίας πετυχαίνει:

  • Μείωση των αναγκαίων εκτάσεων καλλιέργειας κατά 20 φορές
  • 50% λιγότερη κατανάλωση νερού σε σύγκριση με τις καλλιέργειες στο έδαφος
  • Μηδενική ρύπανση του εδάφους και των υπογείων υδάτων
  • Παραγωγή με μηδενικά υπολείμματα αγροχημικών (Zero Residue Production)
  • Χρήση ανακυκλώσιμων υλικών και υλικών κατάλληλων για επαναχρησιμοποίηση
  • Εφαρμογή ορθής γεωργικής πρακτικής και ολοκληρωμένης διαχείρισης

Η παραγωγική διαδικασία αρχίζει με την αυτόματη φύτευση των σπόρων σε μικρές γλάστρες με τύρφη, οι οποίες μετά την παραμονή τους στο θάλαμο του ριζωτηρίου και στη συνέχεια στο χώρο προβλάστησης, τοποθετούνται στο σύστημα των μετακινούμενων καναλιών (MGS), όπου και παραμένουν μέχρι την συγκομιδή των φυτών.

Τα κανάλια αυτά απομακρύνονται μεταξύ τους κατά την διάρκεια της ανάπτυξης των φυτών, έτσι ώστε να τους εξασφαλίζεται ο ελάχιστος απαιτούμενος χώρος. Οι ρίζες των φυτών ποτίζονται αυτόματα με υδατικό θρεπτικό διάλυμα που περιέχει μόνο φυσικές ανόργανες ενώσεις, με τα ίδια δηλαδή φυσικά θρεπτικά στοιχεία που προσλαμβάνουν από το έδαφος. Το πλεονάζον θρεπτικό διάλυμα συλλέγεται και επαναχρησιμοποιείται με την συμπλήρωση των θρεπτικών στοιχείων που απαιτούνται.

Τα προϊόντα του Μαγικού Κήπου έχουν λάβει επτά διαφορετικές πιστοποιήσεις ως προς την περιβαλλοντική διαχείριση, τη διαχείριση ποιότητας, την ανακύκλωση, την ασφάλεια & υγιεινή τροφίμων κ.ά.

Η ΕΝΤΕΚΑ είναι η παλαιότερη ελληνική εταιρεία που ειδικεύεται στις ΑΠΕ. Ιδρύθηκε το 1985 και μέσα από την εμπειρία της απέκτησε σημαντική γνώση της ελληνικής ενεργειακής αγοράς, ενώ σήμερα πλέον αποτελεί έναν όμιλο εξειδικευμένων εταιρειών που έχουν ως στόχο την ανάπτυξη των έργων ΑΠΕ και εξοικονόμησης ενέργειας.