Περισσότεροι από 200 εκθέτες από 20 χώρες συμμετείχαν στη 2η Διεθνή Έκθεση Κυκλικής Οικονομίας «Forward Green» που πραγματοποίθηκε στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης στις 7-9 Μαρτίου.

Η εκδήλωση εμπλουτίστηκε φέτος με τη “RENEWABLEENERGYTECH”, μια διεθνή εμπορική έκθεση αποκλειστικά για την αγορά της «πράσινης» και «έξυπνης» ενέργειας, σε συνεργασία με το energypress.gr. Οι εκθέτες αντιπροσώπευσαν εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα και στις χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης στους τομείς της κυκλικής οικονομίας, της διαχείρισης απορριμμάτων, των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (φωτοβολταϊκά, αιολικά, βιομάζα, βιοαέρια, υδροηλεκτρικά, γεωθερμία κ.λπ.), της αποθήκευσης ενέργειας, του υδρογόνου και των «πράσινων» αερίων, της ηλεκτροκίνησης, της εξοικονόμησης, των έξυπνων εφαρμογών διαχείρισης, των πρακτικών επαναχρησιμοποίησης απορριμμάτων, της αξιοποίησης πρώτων υλών και της ανακύκλωσης.


Έναρξη υποβολής αιτήσεων στο πρόγραμμα του ΥΠΕΝ για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης επιχειρήσεων

Έως τις 31 Μαρτίου 2024 μπορούν να υποβάλλονται οι αιτήσεις ένταξης στο πρόγραμμα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας: «Βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης επιχειρήσεων του τριτογενούς τομέα», προϋπολογισμού 176,75 εκατ. ευρώ, βάσει της σχετικής προκήρυξης. Σκοπός του προγράμματος είναι η ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων και μη κτιριακών εγκαταστάσεων υφιστάμενων επιχειρήσεων, που δραστηριοποιούνται σε κλάδους του εμπορίου, των υπηρεσιών, της εστίασης, της παραγωγής αρτοσκευασμάτων και γλυκισμάτων, καθώς και του τουρισμού (έως 200 κλίνες). 

Ο επιχορηγούμενος προϋπολογισμός κάθε επενδυτικής πρότασης δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 500.000 ευρώ για τον κλάδο του τουρισμού και τις 250.000 ευρώ για τον κλάδο του εμπορίου και των υπηρεσιών. Οι ωφελούμενες επιχειρήσεις θα λάβουν ενίσχυση για την υλοποίηση παρεμβάσεων, που αφορούν σε: ενεργειακή αναβάθμιση κτιριακού κελύφους (π.χ. θερμομόνωση, εγκατάσταση συστημάτων σκίασης), εξοικονόμηση ενέργειας σε συστήματα θέρμανσης χώρων (αντικατάσταση λεβήτων από αντλίες θερμότητας), αλλά και ψύξης χώρων (αντικατάσταση ψυκτών), αερισμού χώρων, ζεστού νερού χρήσης, αντικατάσταση ενεργοβόρου εξοπλισμού που σχετίζεται με την παραγωγική διαδικασία των παρεχόμενων υπηρεσιών (π.χ. φούρνοι, ψυγεία), κ.ά. Το ποσοστό ενίσχυσης των επιλέξιμων δαπανών μπορεί να φτάσει έως και το 65%.


World Ocean Summit

Η επιτακτική ανάγκη ανάληψης πρωτοβουλιών για τη διάσωση των ωκεανών και των θαλασσών αναδείχθηκε στο 11ο Ετήσιο “World Ocean Summit” του Economist, που πραγματοποιήθηκε στη Λισαβόνα (11-13 Μαρτίου).

Προς επίτευξη αυτού του στόχου, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θόδωρος Σκυλακάκης απηύθυνε κάλεσμα συμμετοχής στο “Our Ocean Conference 2024”, που θα διεξαχθεί στην Αθήνα στις 16-17 Απριλίου, όπου και θα επιδιωχθεί η ανάληψη σημαντικών, σχετικών δεσμεύσεων από τις κυβερνήσεις που έχουν ανακοινώσει ότι θα συμμετάσχουν σε αυτό.

Σκοπός του “Our Ocean Conference 2024” είναι να διατηρηθεί η προσπάθεια διάσωσης των ωκεανών στην κορυφή της παγκόσμιας πολιτικής ατζέντας. Πέραν των έξι σταθερών θεματικών που έχει κάθε “Our Ocean Conference” (κλιματική αλλαγή, ασφάλεια στη ναυτιλία, αειφόρος αλιεία, θαλάσσια ρύπανση, θαλάσσιες προστατευόμενες περιοχές, και βιώσιμη γαλάζια οικονομία), κάθε χώρα που φιλοξενεί τη διοργάνωση θέτει τους δικούς της επιμέρους στόχους.