Energean: Έκθεση Βιώσιμης Ανάπτυξης 2022
Μια ακόμη χρονιά με κορυφαίες επιδόσεις στο Περιβάλλον, την Κοινωνία και την Εταιρική Διακυβέρνηση.
Μια ακόμη χρονιά με κορυφαίες επιδόσεις στο Περιβάλλον, την Κοινωνία και την Εταιρική Διακυβέρνηση.
Η δημιουργία μιας περιβαλλοντικά φιλικής και βιώσιμης υποδομής υπήρξε εξαρχής μέρος του οράματος και του σχεδιασμού του ΚΠΙΣΝ. Aπό το μεγάλο Ενεργειακό Στέγαστρο στην οροφή του κτιρίου της Εθνικής Λυρικής Σκηνής μέχρι τις πάμπολλες σχεδιαστικές λεπτομέρειες στις κτιριακές εγκαταστάσεις και στο Πάρκο Σταύρος Νιάρχος, η επιταγή για βιωσιμότητα αντανακλάται παντού και αναδύεται ως ένα νέο πρότυπο κατασκευής, λειτουργίας και συντήρησης δημόσιων χώρων και υποδομών.
Οι περισσότερες από τις Ειδικές Περιβαλλοντικές Μελέτες που εκπονήθηκαν προσφάτως σε πολλές από τις περιοχές Natura της χώρας δεν μπορούν να θεωρηθούν ως κατάλληλες εργασίες τεκμηρίωσης για την έκδοση των Προεδρικών Διαταγμάτων θέσπισης του καθεστώτος προστασίας των περιοχών αυτών, αφού δεν περιέχουν το σύνολο των απαιτουμένων πληροφοριών και την επιστημονική τεκμηρίωση. Ο στόχος τους είναι, με πρόσχημα την απειλή εναντίον της βιοποικιλότητας, να αποκλείσουν και τα αιολικά πάρκα από το μεγαλύτερο μέρος της επικράτειας.
Μέχρι πρόσφατα η Δανία εξαρτιόταν εξ ολοκλήρου από το εισαγόμενο πετρέλαιο και τον άνθρακα. Σήμερα, πάνω από το 30% των ενεργειακών αναγκών της χώρας προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Η προσδοκία είναι το ποσοστό να φθάσει το 50% έως το 2030 και μέχρι το 2050 η χώρα να είναι 100% ανεξάρτητη από ορυκτά καύσιμα συνολικά.
Συνέντευξη του Καθηγητή ΕΜΠ Σταύρου Παπαθανασίου στον ερευνητή ΕΜΠ Γιώργο Κάραλη για το βέλτιστο μείγμα των διαφόρων πηγών ενέργειας στο ηλεκτρικό δίκτυο της χώρας.
Το CLIMA21 και το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Εταιρειών Φωτοβολταϊκών (ΣΕΦ) και την Περιφέρεια Αττικής, διοργανώνουν την Τετάρτη 7 Ιουνίου 2023 διεθνές συμπόσιο με θέμα «Το Μέλλον των Φωτοβολταϊκών» στο Αμφιθέατρο του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών.
...Η οδηγία για τους οικοτόπους δεν αποκλείει την εγκατάσταση ΑΠΕ εντός αυτών ή εντός γειτονικών τοποθεσιών του Natura 2000. Ωστόσο, αυτά τα σχέδια πρέπει να αξιολογούνται κατά περίπτωση... Οι εγκαταστάσεις ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, εάν σχεδιαστούν και προγραμματιστούν σωστά, μπορούν να συνυπάρχουν σε αρμονία με την προστασία της φύσης...
Όταν η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία, πολλοί φοβήθηκαν ότι το πρόγραµµα µετάβασης της Ευρώπης στην πράσινη ενέργεια θα ήταν µια από τις παράπλευρες απώλειες. Κάθε άλλο: Η ενεργειακή µετάβαση της Ευρώπης επιταχύνθηκε.
«Η παραγωγή ενέργειας μέσω της πυρηνικής σύντηξης που επετεύχθη στο εργαστήριο» και πήρε μεγάλες διστάσεις στα media, «αυτή τη στιγμή αρκεί για να δουλέψουν περίπου 10 ηλεκτρικοί βραστήρες με νερό...» δήλωσε στο Reuters ο Tony Roulstone, Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ, κόντρα στη μεγάλη αισιοδοξία που γέννησε το σχετικό πρόσφατο πείραμα στο Εθνικό Εργαστήριο Lawrence Livermore της Καλιφόρνια.
Η σχετική αισιοδοξία ορισμένων κύκλων, μετά την αναθέρμανση της συζήτησης για την πυρηνική ενέργεια σε ευρωπαϊκό επίπεδο, μετριάζεται από την δυστροπία της πραγματικότητας. Η οποία, αν δεν συμφωνεί μαζί μας, τόσο το χειρότερο γι αυτήν, λένε ήδη στη Γαλλία.
Οι τρεις επικρατέστεροι μύθοι σχετικά με τη μετάβαση σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής είναι ότι τα νοικοκυριά θα πληρώνουν ακριβότερο το ρεύμα, ότι απαιτούνται τεράστιες κρατικές ενισχύσεις και ότι θα προκληθεί επιπλέον ανεργία. Ευτυχώς, και τα τρία αυτά επιχειρήματα είναι λανθασμένα.
Τι ακριβώς συμβαίνει με το κόστος ενέργειας, πού οφείλεται, πώς πρέπει να αντιμετωπιστεί και τι διδάγματα προκύπτουν;
Τα αιολικά πάρκα, όπως και πολλές άλλες εγκαταστάσεις, μπορούν να χωροθετηθούν μέσα σε δάση και δασικές εκτάσεις. Επομένως, δεν υφίσταται κανένας λόγος ή κίνητρο να καεί ένα δασικό οικοσύστημα για να πραγματοποιηθεί μια επένδυση, που ούτως ή άλλως επιτρέπεται στην έκταση αυτή. Αυτό ορίζει ο νόμος αλλά και το Συμβούλιο της Επικρατείας, το οποίο έχει σχετικώς αποφανθεί. Η περίπτωση της Καρυστίας τεκμηριώνει ότι δεν υπάρχει συσχέτιση αιολικών πάρκων και πυρκαγιών.
Η βιωσιμότητα είναι ένα παγκόσμιο καθήκον που πρέπει να εκτελεστεί σε μεγάλο βαθμό από τις εθνικές κυβερνήσεις. Τι μπορούμε να μάθουμε από μια χώρα πρωτοπόρο — τη Φινλανδία;
Δύο κύριες δέσμες μέτρων για τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος της ναυτιλίας εντός της ΕΕ αναμένεται να τεθούν σταδιακά σε ισχύ από το 2024 και μετά, δημιουργώντας νέα οικονομικά δεδομένα και για τον ελληνικό στόλο.
Η ΕΕ μπορεί να προσφέρει περισσότερα στην πράσινη βιομηχανία με ένα ισχυρότερο ρυθμιστικό πλαίσιο και αξιόπιστη τιμολόγηση του άνθρακα.
Με την αιολική και την ηλιακή ενέργεια να φτάνουν το ρεκόρ του 12% της παγκόσμιας ηλεκτρικής παραγωγής το 2022, μπορούμε να ελπίζουμε ότι ήδη από το 2023 οι ΑΠΕ θα μπορούσαν να ωθήσουν τον κόσμο σε μια νέα εποχή μείωσης της κατανάλωσης των ορυκτών καυσίμων και, ως εκ τούτου, της επιθυμητής μείωσης των εκπομπών στον τομέα της ενέργειας.
Οι επιλογές βιβλίων που ακολουθούν προσεγγίζουν πολύπλευρα το ζήτημα της κλιματικής κρίσης, και μπορούν να καλύψουν τις απαιτήσεις ενός μεγάλου φάσματος αναγνωστών, με διαφορετικό επίπεδο ενημέρωσης.