To μεγάλο βήμα της Βόρειας Θάλασσας προς την ενεργειακή μετάβαση
Η Βόρεια Θάλασσα έχει αναδειχθεί σε hotspot πράσινης καινοτομίας και σε παγκόσμιο πρότυπο απαλλαγής από τις ανθρακούχες εκπομπές χάρη σε μια σειρά από ποικίλα έργα καθαρής ενέργειας.
Η Βόρεια Θάλασσα έχει αναδειχθεί σε hotspot πράσινης καινοτομίας και σε παγκόσμιο πρότυπο απαλλαγής από τις ανθρακούχες εκπομπές χάρη σε μια σειρά από ποικίλα έργα καθαρής ενέργειας.
Μέσα από μια εμπεριστατωμένη σύνοψη της περιβαλλοντικής πολιτικής όπως αυτή διαμορφώθηκε στην Ελλάδα από το 1976 και μετά, ο Ομότιμος Καθηγητής ΕΜΠ Κίμων Χατζημπίρος επισημαίνει τη βαθύτερη αιτία των προβλημάτων: τον οικολογικό δογματισμό που εξελίσσεται ακόμα και σήμερα σε αντιαναπτυξιακή νοοτροπία.
Η Οχρίδα, ηλικίας 2 εκατομμυρίων ετών, είναι ίσως η λίμνη με τη μεγαλύτερη βιοποικιλότητα για το μέγεθός της στον κόσμο. Όμως η ρύπανση και η τουριστική ανάπτυξη στις όχθες της θολώνουν τα περίφημα κρυστάλλινα νερά της και αλλοιώνουν τον οικολογικό της χαρακτήρα.
Μια αναπάντεχη εσωτερική διαμάχη σοβεί το τελευταίο διάστημα ανάμεσα στους Αυστραλούς Πράσινους με αφορμή το νομοσχέδιο για τις βιομηχανικές εκπομπές αερίων και ενόψει της συμφωνίας με το Εργατικό κόμμα.
Η αξιοποίηση της τεχνητής νοημοσύνης στην ανακύκλωση πλαστικού με τη χρήση ενζύμων βρίσκεται στο επίκεντρο της έρευνας που πραγματοποιεί η καινοτόμος start up Protein Evolution σε συνεργασία με το αμερικανικό Υπουργείο Ενέργειας.
Πολύς κόσμος θεωρεί ότι η αύξηση της θερμοκρασίας και των βροχοπτώσεων είναι μια μάλλον θετική προοπτική για περιοχές που πάσχουν από εποχική ξηρασία και μικρή ανάπτυξη της βλάστησης. Κι όμως τα πράγματα δεν είναι πάντοτε όπως σε πρώτη προσέγγιση τα φανταζόμαστε.
Για να αντιμετωπίσουμε την κλιματική αλλαγή θα πρέπει άμεσα να λάβουμε υπόψη μας και τον παράγοντα της απώλειας της βιοποικιλότητας. Το κλίμα παίζει καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση των οικοσυστημάτων, τα οποία δεν αντιδρούν αμέσως αλλά με κάποια καθυστέρηση στις κλιματικές αλλαγές.
Η τοποθέτηση των ΟΤΑ σε ρόλο κομπάρσου, σε κρατική οντότητα δεύτερης κατηγορίας, αφαιρεί μεγάλο μέρος της δυναμικής τους και της θετικής επίδρασης που θα μπορούσαν να έχουν στην τοπική κοινωνία, ως οι «φάροι» της ανάπτυξης και του πολιτικού πολιτισμού.
Τελευταία ευρήματα ενισχύουν την άποψη ότι ο Αμαζόνιος στην πραγματικότητα δεν ήταν μια από τις μεγάλες ανέγγιχτες περιοχές άγριας φύσης στον πλανήτη, ούτε καν ένα αδιατάρακτο δάσος, μέχρι τη σχετικά πρόσφατη εποχή. Αντίθετα, φιλοξενούσε μια σειρά από μεγάλες πόλεις με εντυπωσιακή μάλιστα πολεοδομία.
Οι συγκεντρώσεις διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα βρίσκονται στο υψηλότερο επίπεδό τους τα τελευταία δύο εκατομμύρια χρόνια. Εάν οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου δεν μειωθούν γρήγορα, ο κόσμος θα βιώσει μεγάλες κρίσεις έλλειψης τροφίμων, ξηρασία, μαζικές μετακινήσεις πληθυσμών, απώλεια της βιοποικιλότητας και υγειονομικές κρίσεις.
Μελετώντας δείγματα απολιθωμένης γύρης ηλικίας 56 εκατ. ετών, η Ελληνικής καταγωγής Αυστραλή γεωλόγος Βέρα Κορασίδη από το Πανεπιστήμιο της Μελβούρνης και ο ερευνητής παλαιο-γεωλόγος Scott L. Wing από το Μουσείο Smithsonian αντλούν συμπεράσματα για τις επιπτώσεις της υπερθέρμανσης του πλανήτη στο απώτατο παρελθόν.
«Πώς γίναμε χλεύη της Ευρώπης...» Αναδημοσίευση του άρθρου του Δημήτρη Στεργίου στην εφημερίδα "Τα Νέα".
Θα ανακοπεί ο ιστορικός κύκλος που ξεκίνησε μετά το Μεσαίωνα, με Αναγέννηση και Διαφωτισμό; Ίσως, αν αρνητικά γεγονότα κάνουν την Ανθρωπότητα να απαρνηθεί πρόοδο και επιστήμη και να στραφεί σε στάσιμους θρησκευτικούς ολοκληρωτισμούς.