Για το οικολογικό κίνημα – Χωρίς φόβο και πάθος
Παρά τη μεγάλη ευρωπαϊκή εμπειρία σαράντα και πλέον χρόνων, παρά την γενικευμένη πλέον ανησυχία για την Κλιματική Κρίση, η πράσινη πολιτική αποτελεί, ακόμη, ζητούμενο για την Ελλάδα.

Παρά τη μεγάλη ευρωπαϊκή εμπειρία σαράντα και πλέον χρόνων, παρά την γενικευμένη πλέον ανησυχία για την Κλιματική Κρίση, η πράσινη πολιτική αποτελεί, ακόμη, ζητούμενο για την Ελλάδα.
Για τις δασικές πυρκαγιές, δεν χρειάζονται περισσότερα μηχανικά μέσα αλλά διαφορετική διαχείριση, σύμφωνα με τον Τιάγκο Ολιβέιρα, επικεφαλής του οργανισμού AGIF.
Η ΕΕ χρειάζεται να διασφαλίσει την πρόσβαση στις αλυσίδες εφοδιασμού καθαρής ενέργειας ενισχύοντας τους τομείς της εξόρυξης και της μεταποίησης.
Όταν μιλάω στα παιδιά μου για την κλιματική αλλαγή, δεν είμαι σίγουρη πώς να την εξηγήσω. Η κλιματική αλλαγή είναι μια εμπειρία, αλλά και μια πολυεπίπεδη ιστορία.
Η μειωμένη προβλεψιμότητα των εποχικών βροχοπτώσεων μπορεί να έπαιξε σημαντικό ρόλο στη διάλυση των κοινωνιών των Μάγια της Κλασικής Περιόδου, πριν από περίπου 1100 χρόνια.
Η αστική ανάπτυξη μοιραία οδηγεί σε λιγότερες σκιασμένες περιοχές και σε περισσότερες χτισμένες επιφάνειες που απορροφούν θερμότητα.
Πώς τα κλιματικά υποσυστήματα συνδέονται σε ένα παγκόσμιο δίκτυο με απρόσμενες αλληλεπιδράσεις.
Ένα εργοστάσιο μπαταριών και ένα νέο πολιτιστικό κέντρο φέρνουν την πόλη Χουελέφτεο των μόλις 25.000 κατοίκων στην καρδιά της πράσινης, αστικής αναγέννησης.
Η Κλιματική Αλλαγή αποτελεί τη μεγαλύτερη απειλή για τον πλανήτη, υποσκελίζοντας όλες τις άλλες οικολογικές κρίσεις, αλλά και την ίδια την επιβίωση των ειδών. Μήπως όμως παραλείπουμε κάποιες άλλες παραμέτρους, επίσης καίριας σημασίας, για τη διατήρηση του φυσικού περιβάλλοντος;
Πριν από 17 χρόνια, κυκλοφόρησε και στην Ελλάδα ένα μοναδικό στο είδος του βιβλίο, η Εξελικτική Οικολογία του Ερίκ Πιανκά. Παρά τα χρόνια που πέρασαν, παραμένει εξαιρετικά επίκαιρο και αναντικατάστατο. Σήμερα, δημοσιεύουμε ένα απόσπασμα από το κεφάλαιο «Πληθυσμιακή Ρύθμιση».
Ο Αϊνστάιν έλεγε ότι αν εξαφανιστούν οι μέλισσες θα εξαφανιστεί και η ζωή πάνω στη Γη. Όχι γιατί δεν θα έχουμε μέλι, αλλά γιατί θα σταματήσει η επικονίαση βασικών φυτών για τη διατροφή.
Με αφορμή τον πίνακα Το Πορτραίτο των Αρνολφίνι που φιλοτέχνησε ο Jan van Eyck το 1434, η Κατρίνα Βάντενμπεργκ μοιράζεται ορισμένες σκέψεις της επάνω στη σύγχρονη κοινωνία της υπερκατανάλωσης.
Συνδυασμοί φυτών όταν φυτεύονται μαζί ευδοκιμούν πολλές φορές καλύτερα από τις μονοκαλλιέργειες. Αυτή τη σημαντική διαπίστωση έκανε πριν από 150 χρόνια ο Κάρολος Δαρβίνος.