Ένα εργοστάσιο μπαταριών και ένα νέο πολιτιστικό κέντρο φέρνουν την πόλη Χουελέφτεο των μόλις 25.000 κατοίκων στην καρδιά της πράσινης, αστικής αναγέννησης.

Εδώ, μόλις 200 χιλιόμετρα από τον Αρκτικό Κύκλο, όπου οι θερμοκρασίες πέφτουν τακτικά κάτω από τους 20ο υπό το μηδέν, εγκαινιάστηκε το 2021 το Northvolt Gigafactory με τον φιλόδοξο στόχο να παράγει μπαταρίες για ένα εκατομμύριο ηλεκτρικά αυτοκίνητα ετησίως.

Το έργο αυτό συνέπεσε χρονικά με τα εγκαίνια του Πολιτιστικού Κέντρου Sara, που στεγάζεται σε ένα πολυώροφο μοντέρνο κτήριο, το οποίο ελέγχεται από συστήματα τεχνητής νοημοσύνης και είναι σχεδόν απόλυτα αυτάρκες ενεργειακά. Οι εκθεσιακοί του χώροι, τα 200 δωμάτια ξενοδοχείου και το εστιατόριο που φιλοξενεί τροφοδοτούνται από ηλιακά πάνελς στην οροφή και από μπαταρίες της Northvolt ΑΒ στο υπόγειο.

Με τα δύο αυτά φιλόδοξα πρότζεκτς η Χουελέφτεο αποτελεί παράδειγμα για το πώς μια μικρή πόλη, εάν εκμεταλλευτεί την πράσινη μετάβαση και επενδύσει παράλληλα και στον τομέα του πολιτισμού, μπορεί να ξεφύγει από την αφάνεια, να ξεπεράσει το brain drain δεκαετιών και να μπει σε φάση ανάπτυξης. Η διοχέτευση όλο και περισσότερων κονδυλίων στον τομέα της πράσινης ανάπτυξης επιτρέπει σε μικρές περιφερειακές πόλεις να προσεγγίσουν την πράσινη βιομηχανία σε όλο τον κόσμο.

Στην περίπτωση της Σουηδίας, οι τοπικές αρχές της Χουελέφτεο ξεκίνησαν το σχετικό αναπτυξιακό σχέδιο το 2016, επενδύοντας 20 δις σουηδικές κορώνες (€1,76 δις) για μια πενταετία. Έναν χρόνο αργότερα, η ραγδαία αναπτυσσόμενη εταιρεία Northvolt, κατασκευαστής οικολογικών μπαταριών που ίδρυσε πρώην στέλεχος της Tesla με την υποστήριξη της Volkswagen AG, επέλεξε ως έδρα της την Χουελέφτεο. Δηλαδή, προτού οι εταιρείες δείξουν γνήσιο ενδιαφέρον να εγκατασταθούν στο βορρά, η σουηδική κυβέρνηση αποφάσισε να δημιουργήσει εκεί υποδομές με το όραμα μιας πραγματικής «πράσινης μετάβασης».

Σήμερα, περίπου 1.500 υπάλληλοι της Northvolt εργάζονται στο εργοστάσιο, με περίπου 100 νέες προσλήψεις να γίνονται κάθε μήνα. Το εργατικό δυναμικό, που προβλέπεται να φτάσει τις 4.000, προέρχεται από 80 διαφορετικές χώρες και από διάφορους τομείς, όπως η φαρμακοβιομηχανία, το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, η χαρτοβιομηχανία, τα χημικά και φυσικά η παραγωγή μπαταριών.

Χάρη στην αύξηση του αριθμού των κατοίκων της, η Χουελέφτεο αναγεννήθηκε. Νέα εστιατόρια και καφέ έδωσαν ζωή σε μισοκοιμισμένες περιοχές, χτίστηκαν καινούργια συγκροτήματα κατοικιών, και ένα αγγλόφωνο σχολείο εξυπηρετεί τις ανάγκες του πολυπολιτισμικού πληθυσμού. Ο CEO της Northvolt ήξερε πως θα ήταν κάπως δύσκολο να πείσει αρκετούς εργαζόμενους να μετακομίσουν στον σουηδικό βορρά, αλλά τα αρνητικά εξισορροπήθηκαν από τα θετικά: εύκολη πρόσβαση σε σιδηροδρομικό δίκτυο και λιμάνι, προνόμια στην ενεργειακή κατανάλωση, αλλά και ένα γενικότερο κλίμα ότι η περιοχή ήθελε ολόθερμα να δεχτεί νέους κατοίκους.

 Έχουν γίνει σημαντικά βήματα, αλλά απομένουν ακόμα πολλά: το οδικό και σιδηροδρομικό δίκτυο χρειάζεται να αναβαθμιστούν, η παραγωγή ΑΠΕ πρέπει να αυξηθεί και ακόμα περισσότερο εργατικό δυναμικό να πειστεί να εγκατασταθεί τόσο μακριά. Για τους σκοπούς αυτούς έχει αποφασιστεί να γίνουν επενδύσεις $100 δις τα επόμενα χρόνια που θα καλύψουν τις μεταφορές, τις ΑΠΕ και ένα νέο εργοστάσιο αμμωνίας. Άλλες μικρές πόλεις βόρεια της Χουελέφτεο έχουν επιλεγεί για τη δημιουργία χαλυβουργείων που θα λειτουργούν με υδρογόνο προσκαλώντας ακόμα περισσότερους νέους κατοίκους στην ευρύτερη περιοχή.