Ο πλανήτης στρέφεται όλο και περισσότερο στην εκμετάλλευση της αιολικής ενέργειας, ιδιαίτερα από θαλάσσια αιολικά πάρκα, με τρία τεράστιας κλίμακας έργα να έχουν δρομολογηθεί το τελευταίο διάστημα.

Το πρώτο σχεδιάζεται από την κινεζική πόλη Τσαοζόου και αφορά τη δημιουργία θαλάσσιου αιολικού πάρκου 43,3 GW στα στενά της Ταϊβάν, σε απόσταση περίπου 100 χλμ από την ακτή. Η έναρξη κατασκευής έχει προγραμματιστεί έως το 2025. Οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν λόγω των τοπογραφικών  χαρακτηριστικών της περιοχής εξασφαλίζουν ότι οι άνεμοι θα τροφοδοτούν τις ανεμογεννήτριες 3.800 – 4.300 ώρες το έτος -δηλαδή 43%-49% της συνολικής διάρκειας του χρόνου-, διάστημα που θεωρείται ιδιαίτερα μεγάλο. Η οικονομοτεχνική μελέτη δεν έχει γίνει ακόμα διαθέσιμη και είναι άγνωστο πόσο προβλέπεται να κοστίσει. Έως το 2019, η εγκατεστημένη ισχύς σε αιολικά πάρκα στην Κίνα ξεπερνούσε τα 210 GW. Από τον περασμένο χρόνο, η χώρα διαθέτει τον μεγαλύτερο «στόλο» από θαλάσσιες ανεμογεννήτριες στον κόσμο, έχοντας προσθέσει επιπλέον 17 GW στο δυναμικό της, και θα πρέπει να αναμένεται περαιτέρω αύξηση, καθώς υπηρεσίες κοινής ωφέλειας και κατά τόπους περιφέρειες εξακολουθούν να προωθούν φιλόδοξα σχέδια ΑΠΕ, το κόστος των οποίων συνεχίζει να μειώνεται σε σύγκριση με εκείνο των ορυκτών καυσίμων. Η Κίνα έχει εξαγγείλει πρόγραμμα μηδενισμού των εκπομπών CO2 έως το 2060.

Στις Φιλιππίνες, το υπουργείο Ενέργειας υπέγραψε συμφωνίες με περίπου 20 εξειδικευμένες τεχνικές εταιρείες για τη δημιουργία 40 θαλάσσιων αιολικών πάρκων με συνολική ικανότητα ηλεκτροπαραγωγής 30 GW.

Και στο Μαρόκο, ο Ινδός δισεκατομμυριούχος Gautam Adani διαπραγματεύεται με την κυβέρνηση συμφωνία για την εγκατάσταση μονάδων αιολικής και ηλιακής ενέργειας που θα διπλασιάσουν την συνολική εγκατεστημένη ισχύ στη χώρα. Η πρότασή του περιλαμβάνει δύο φάσεις 5 GW η καθεμιά, με σκοπό αφενός να τροφοδοτούν με ενέργεια το Μαρόκο και αφετέρου να εξάγουν ηλεκτρική ενέργεια στην Ευρώπη, ενώ παράλληλα θα παράγουν πράσινο υδρογόνο. Το Μαρόκο σήμερα διαθέτει περίπου 2,8 GW εγκατεστημένη ισχύ από αιολική και ηλιακή ενέργεια.