Ταξιδεύοντας κανείς στην Ελλάδα, αλλά πλέον και στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης,  σε μια καθαρή μέρα, είναι όλο και πιο πιθανό να διασταυρωθεί με μια μικρότερη ή μεγαλύτερη μονάδα φωτοβολταϊκών πάνελς που αστράφτουν στον ήλιο. Για τον πολύ κόσμο αυτό είναι ένα θετικό σημάδι, όπως άλλωστε δείχνουν και οι περισσότερες έρευνες κοινής γνώμης: οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι η προτιμώμενη διέξοδος (για τους πολίτες της ΕΕ) από την κλιματική κρίση, και είναι κάτι που πρέπει να συνεχισθεί.

Ωστόσο, ορισμένοι πολιτικοί εξακολουθούν να βρίσκονται στην αντιπολίτευση, η οποία συνδέεται με μια ευρύτερη τάση πολιτικοποίησης της κλιματικής δράσης ποικίλων προελεύσεων και κινήτρων. Πρόσφατα ακόμα, ο Ρίσι Σουνάκ, όντας υποψήφιος πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, εξακολουθούσε να ανταγωνίζεται τη Λιζ Τρας υποσχόμενος ότι «δεν θα έβλεπε με καλό μάτι τις καλύτερες γεωργικές εκτάσεις της χώρας του να πηγαίνουν χαμένες σε ηλιακές φάρμες».

Αυτό ειπώθηκε σε μια στιγμή όπου τα επίγεια ηλιακά πάνελ καλύπτουν, επί του παρόντος, μόλις το 0,1% του συνόλου της γης στο Ηνωμένο Βασίλειο, πολύ πίσω από αυτά που είναι αφιερωμένα στα γήπεδα γκολφ.

Όμως, η ηλιακή ενέργεια βοήθησε την ΕΕ να αποφύγει εισαγωγές φυσικού αερίου 29 δισεκατομμυρίων ευρώ αυτό το καλοκαίρι – όπως ειπώθηκε στο COP27 – σε μια Σύνοδο όπου τα μικρά νησιωτικά κράτη ζητούσαν επιπλέον φόρους από τους Big Oil για να πληρώσουν τις απώλειες και τις ζημιές από την Κλιματική Αλλαγή.

Βέβαια η πλήρης εικόνα είναι πλέον αρκετά διαφορετική. Όπως θα δείτε και στο «Αφιέρωμα» που φιλοξενούμε, όλο και περισσότερα ηλιακά φωτοβολταϊκά εμφανίζονται στις άκρες των δρόμων, στα υπόστεγα, στις προσόψεις των κτιρίων, ακόμη και στις οροφές των αυτοκινήτων. Η ποικιλία των εφαρμογών είναι τεράστια, όπως αμέτρητες είναι και οι λύσεις για την ενσωμάτωση των πάνελς στην αρχιτεκτονική του τοπίου. Δείτε για παράδειγμα στην αρθρογραφία που ακολουθεί την τεχνολογική πρόοδο – μαζί με τις αισθητικές προτάσεις – που προωθεί αυτό το διάστημα ένα από τα πιο προχωρημένα ιδρύματα στην Ευρώπη, το Ινστιτούτο Fraunhofer.

Καθώς το ενεργειακό τοπίο της Ευρώπης αλλάζει, και το φυσικό  τοπίο αρχίζει να προσαρμόζεται. Όμως δεν πρέπει να ξεχνάμε πως μέχρι το 2035 η ηλιακή ενέργεια οφείλει να εννεαπλασιαστεί για να μπει ο πλανήτης σε ένα μονοπάτι συμβατό με θέρμανση στο όριο του  1,5ο C, σύμφωνα με τους περισσότερους αναλυτές.