ΟΙ ΗΠΑ και το Θεσμικό Πραξικόπημα
Ανατρέπονται οι νόμοι και οι ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής.

Ανατρέπονται οι νόμοι και οι ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής.
Η ανθρωπογενής κλιματική αλλαγή είναι φαινόμενο πραγματικό. Η πράσινη μετάβαση, το κύριο μέσο για την ανάσχεσή του, δεν είναι ιδεολογία αλλά φυσική αναγκαιότητα και πρακτική πρόταση που υπερασπίζει την ευημερία.
By Nikos Mantzaris, Senior Policy Analyst, The Green Tank, Greece & Member of the Greek National Committee for Climate Change
Springs, which bring groundwater to the surface and support a host of unique species, are disappearing globally, victims of development and drought. Researchers are working to document and map these life-giving habitats in an effort to save them before they are gone.
Απόσπασμα από το βιβλίο του Πήτερ Φράνκοπαν «οι Μεταμορφώσεις της Γης», μτφ. Νίκος Λίγγρης, εκδόσεις Aλεξάνδρεια
Στο τέλος του 2024 η αιολική ισχύς στην Ελλάδα έφθασε 5.355 ΜW. Το συνολικό ύψος των επενδύσεων με έργα ήδη συνδεδεμένα στο Δίκτυο έφτασαν τα 150 εκατ. €. Αυτό μεταφράζεται σε ετήσια αύξηση 2,4% σε σχέση με το τέλος του 2023.
On the coast of Newfoundland, waste from a shuttered asbestos mine has been a troubling source of contamination for decades. Now, a company plans to process the waste to draw CO2 from the air — one of several projects worldwide that aim to turn this liability into an asset.
Εκατόν ενενήντα τρία συνολικά κράτη, έχουν δεσμευτεί να διατηρήσουν τις παγκόσμιες επιφανειακές θερμοκρασίες κάτω από μια αύξηση το πολύ 2 °C σε σύγκριση με τα προβιομηχανικά επίπεδα. Η μείωση των εκπομπών CO2 έχει αναγνωριστεί ως η κύρια λύση για την επιβράδυνση της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Ενώ όμως οι εκπομπές CO και NOx έχουν μειωθεί, ιδιαίτερα στην αυτοκίνηση, οι εκπομπές CO2 από τον τομέα των μεταφορών έχουν μείνει στάσιμες και βρίσκονται σε παρόμοιο επίπεδο με το 1990.
Το βασικό εμπόδιο που αντιμετωπίζει η περαιτέρω διείσδυση των ΑΠΕ στο ηλεκτρικό σύστημα είναι η πλεονάζουσα ενέργεια, δηλαδή η έλλειψη επαρκούς φορτίου το οποίο θα τροφοδοτήσουν οι ΑΠΕ κατά τη διάρκεια της μέγιστης παραγωγής τους. Σε αυτές τις περιπτώσεις είναι προφανής η ανάγκη εγκατάστασης συστημάτων αποθήκευσης της πλεονάζουσας ενέργειας και κατασκευής νέων διασυνδέσεων, ώστε να αυξηθούν οι εξαγωγές ενέργειας ειδικά σε συνθήκες ετεροχρονισμού του φορτίου και των κλιματολογικών συνθηκών των διαδυνδεδεμένων συστημάτων.
The report below based on data from US shows that this effect is small and diminishing in space and time
Αν δεν πέσουν βροχές και, ιδίως, πολλά χιόνια αυτό τον χειμώνα, οι στάθμες των ταμιευτήρων θα παραμείνουν χαμηλές τον Μάρτιο και η απειλή για την Αθήνα θα είναι άμεση. Κλειδί αντιμετώπισης ο άμεσος και σημαντικός περιορισμός της σπατάλης.
Στο άρθρο του με τίτλο « Αέριο στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας: Η Ελλάδα αποκλίνει από την Ευρώπη » που πρωτοδημοσιεύτηκε στο energypress.gr, ο Νίκος Μάντζαρης παρουσιάζει τα τελευταία στοιχεία για τη χρήση φυσικού αερίου στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας σε Ελλάδα και Ευρώπη. Σε μια συγκριτική ανάλυση, εξηγεί την ανησυχητική αύξηση της χρήσης φυσικού αερίου το πρώτο εξάμηνο του 2024, σε αντίθεση με τις τάσεις που καταγράφονται στην Ευρώπη, και πώς αυτό ανεβάζει την τιμή της ελληνικής χονδρικής αγοράς (DAM).